İstanbul depremi çok yakın ise İstanbul’da yaşayanlar ne yapacak? Prof. Dr. Naci Görür’den gelen açıklamalar diğer deprem uzmanlarının açıklamaları ile de paralellik yaşıyor. Hatay depremini de bilen Naci Görür İstanbul’da yaşayanları uyardı.

Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrası İstanbul için uyarılar peş peşe geliyor.

Marmara Denizi'nden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı, olası İstanbul Depremi konusunda tedirginlik yaratıyor. 16 milyon nüfuslu megakentte endişeye yol açan olası İstanbul depremine ilişkin uzman isimlerden dikkat çekici açıklamalar gelmeye devam ediyor. İstanbul'da diri fay hattı haritası ile en riskli ilçeler ve mahalleler belli olurken gözler "İstanbul depremi ne zaman bekleniyor, kaç büyüklüğünde olacak?" sorusuna çevrildi. Olası İstanbul depreminin Kahramanmaraş depreminden daha çok hasara yol açacağının altını çizen Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek." ifadelerini kullandı. İşte, olası İstanbul depremine ilişkin dikkat çeken açıklamalar...

İSTANBUL’DA YIKICI DEPREMLER OLDU

Depremler Türkiye’nin gündemini tam anlamıyla meşgul ederken kimse büyük bir İstanbul depremi sonrası yaşanabilecekleri düşünmek bile istemiyor ama acı gerçek de ne yazık ki değişmiyor.

İstanbul depremi Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden gündeme geldi. İstanbul'da 447, 542, 1296, 1509, 1719, 1766, 1894, 1912, 1935, 1963 ve 1999 yıllarında meydana gelen depremler adından söz ettirdi.

"ELİ KULAĞINDA MARMARA FAYI KIRILDI, KIRILACAK"

İstanbul deprem tarihi incelendiğinde son 500 yılda 7 şiddetinin üzerinde 2 büyük depremin meydana geldiği dikkat çekiyor. Orta Marmara fayında İstanbul depremi yaşanma olasılığı 250 yılda bir olarak kaydediliyor.

Deprem uzmanları tarafından son büyük İstanbul depreminin 1766 yılında gerçekleştiği göz önünde tutulunca, Orta Marmara Fayında büyük deprem riskinin arttığı ifade ediliyor.

Marmara depreminde İstanbul'un Avrupa Yakası'nın daha çok hasar alacağına dikkat çeken Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla. Marmara'nın güney kısmında" ifadelerini kullandı.

NEDEN İSTANBUL

İstanbul depreminin yaklaştığını net bir dille ifade eden Görür nedenlerini ise kırılan son faylara bağlıyor.

Prof. Dr. Naci Görür "Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Bu bizim için ülkeyi depreme hazırlama açısından bir şans. İrili ufaklı başka yerlerde deprem olabilir, burada da küçük depremler olur ama Türkiye'nin en ağırlıklı fay zonları enerjiyi boşalttı. Bu bir imkan, bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun" dedi.

İSTANBUL DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?

Naci Görür’ün tahminlerine göre İstanbul depremi için yaklaşık oran 7.5 şiddetinde. Görür şöyle dedi; "Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük.  İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz"

İSTANBUL’UN EN RİSKLİ İLÇELERİ VE DİĞER YERLERİ NERELER?

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6, Hatay merkezli 6.4 büyüklüğünde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından İstanbul'da beklenen deprem için ısrarla uyarılar yapan bir diğer isim de Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu.

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da fay hattına çok yakın olan yerleri sıraladı.

Şengör, “Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın”

İSTANBUL’DA YAŞAYANLAR NE YAPACAK?

16 Milyonluk İstanbul’dan başka şehirlere gitmek için kaçışlar başladı ancak imkanı olmayanların eli kolu bağlı. İstanbul’da güvenli binalarda oturanlar daha rahat ancak deprem fay hattı üzerinde veya yakınında bulunan ilçelerde tedirginlik artmış durumda. Bazı kamu personellerinin İstanbul’dan ayrılmak için tayin talep ettiği biliyor ancak yerleşik düzeni olanlar ve hem ekonomik hem de sosyal anlamda pek hareket etme imkanı olmayanlar ise kara kara düşünüyor.

PANİK YAPMAYIN AMA TEDBİRLİ OLUN

Deprem uzmanlarının muhtemel İstanbul depremi için söyledikleri en net cümle çok yakın olduğu. İlk defa yüksek sesle söylenen bu cümleler bazen halkı paniğe sürüklemek gibi algılansa da deprem uzmanları; “Söylemezsek kötülük etmiş oluruz. Halkı paniğe sürüklemek değil ama uyarmak zorundayız” görüşünde.