KARABÜK

Karabük Hadrianaupolis'i yaşatıyor! Zonguldak Kadıoğlu mozaiklerini toprak altına gömüyor!

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti’ni ziyaret ederek; “Kadıoğlu mozaiklerini toprak altında tutmanın tarihe değil yalnızca insanlığa karşı da işlenmiş bir suç olduğuna karar vererek buradan ayrıldım” dedi.

Abone Ol

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti’ni ziyaret etti. Öztürk, Zonguldak Çaycuma’da ki büyük hazine Kadıoğlu Ambrossia Mozaiklerinin yıllar geçmesine rağmen turizme kazandırılamamasına üzüldüğünü belirterek; “Beceriksizlikte çağ atlayan Zonguldak’ın siyaset esnafı ve bürokrasisi adına utandım, ilenip bolca kulaklarını çınlattım elbette. Kadıoğlu mozaiklerini toprak altında tutmanın tarihe değil yalnızca insanlığa karşı da işlenmiş bir suç olduğuna karar vererek ayrıldım” dedi.

Öztürk’ün konu ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:

“Karabük Hadrianapolis’i yaşatıyor, Zonguldak Kadıoğlu’nu toprağa gönüyor

Son yıllarını yatağa bağlı olarak geçiren teyzemi ziyaret etmek için gittim Karabük’e. Bu vesileyle bu yaşa kadar burnumun dibindeki bir antik kenti görmemiş olmanın utancına son vermek için Eskipazar’daki Handrianapolis’i de ziyaret ettim. Sevindim, üzüldüm, tanık olmanın, öğrenmenin coşkusunu yaşadım.

Tıpkı Kadıoğlu’ndaki gibi tabanları mozaiklerle bezeli birçok yapı var Handrianapolis’te. İki tanesinin koruma çatısı yapılmış, yetinilmemiş bir tanesinin üstü kristal terasa dönüştürülmüş. Yapılan imalatlara bazı itirazlarım olsa da çok daha ihtişamlı olan Kadıoğlu gibi toprak altına gömülmemiş. Dahası Filyos kazıları ödenek bekleyip Kadıoğlu, çevrede başka kalıntı olup olmadığının araştırılmasına hasretken, birçok noktada kazılar sürüyor, ziyaretçi merkezi inşaatına tatilde bile devam ediliyor.

Keyifle dolaştım antik kenti. Bölgemdeki kültür varlıklarının zenginliğine tanık olmak, kuşlar uçurdu içimde. Bir günü güzel geçirip yeni şeyler öğrenmenin coşkusunu yaşadım. Kadıoğlu aklıma geldi, hüzünlendim. Beceriksizlikte çağ atlayan Zonguldak’ın siyaset esnafı ve bürokrasisi adına utandım, ilenip bolca kulaklarını çınlattım elbette. Kadıoğlu mozaiklerini toprak altında tutmanın tarihe değil yalnızca insanlığa karşı da işlenmiş bir suç olduğuna karar vererek ayrıldım Handrianapolis’ten.”

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }