TEKNOLOJİ

Kripto Para Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Abone Ol

Geleneksel finans endüstrisinde, merkezi otoriteler tarafından alınan kararlar sonucunda itibari para basılmaktadır. Blockchain teknolojisi, madencilik adı verilen bir dizi işlem sonucunda kripto para birimleri üretir. Kripto para madenciliğinde özel yazılım ve donanımlarla donatılmış cihazlar karmaşık matematiksel sorunları çözerek kripto para işlemlerine yetki verir ve bunun sonucunda yeni üretilen kripto para birimi ile ödüllendirilir. Kripto para madenciliği, blockchain teknolojisi ile ortaya çıkan ilk kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) ile başladı. Bu yazıda, Bitcoin madenciliğinin ne olduğu ve nasıl Bitcoin madenciliği yapılacağı ile ilgili cevaplar bulacaksınız.

Bitcoin madenciliği nedir?

Blockchain teknolojisinde kripto para madenciliği, karmaşık matematiksel problemlere çözüm bulmak için özel donanım cihazları kullanılarak gerçekleştirilir. Bitcoin madenciliği; Bitcoin bloklarını doğrulamak, zincire eklemek ve ödül olarak Bitcoin oluşturmak için cihazınızın işlem gücünü kullanma sürecini içerir. Bitcoin üreten kişilere madenci denir. Bir Bitcoin bloğunu doğrulayan ilk madenci, doğrulanmış blok içindeki işlemler için yeni oluşturulan Bitcoin'leri ve işlem ücretlerini almaya hak kazanır. Bitcoin blok zincirindeki tüm işlemler, Bitcoin'in ilk bloğundan itibaren kaydedilir. Yapılan tüm aktarımlar isimsizdir ancak tamamen gizli değildir.

BTC'ler nasıl üretilir?

Bitcoin madenciliği, ilk Bitcoin (BTC) bloğu oluşturulduğundan beri cihazınızın işlem gücü kullanılarak gerçekleştirilir. Bitcoin işlemlerini onaylayan madencilerin sayısı arttıkça, daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyması nedeniyle gelişen cihazların kullanımı da artıyor. Buda hızı, maliyeti ve zorluğu etkiler.

İşlemci madenciliği

Bitcoin'in ilk günlerinde, kullanıcılar kişisel bilgisayarlarını kullanarak Bitcoin madenciliği yapabiliyorlardı. Bilgisayarın merkezi işlem biriminin (işlemci) gücünü kullanarak, Bitcoin işlemlerini doğrulamak mümkün oldu. Bitcoin daha popüler hale geldikçe ve madenci sayısı arttıkça Bitcoin üretimi daha da zorlaştı. Bilgisayar işlemcilerini kullanarak bitcoin üretmenin maliyeti artık elde edilen gelirle karşılanamadığında, kullanıcılar diğer madencilik yöntemlerini aramaya başladılar.

Ekran kartı madenciliği

Bilgisayarınızın ekran kartının işlemcisinde yapılan madenciliğe GPU madenciliği denir. Matematik problemlerini çözmede bilgisayar işlemcilerinden daha hızlı ve daha güçlü olduğu için CPU madenciliğinin yerini almıştır. Bitcoin madenciliği, birden çok grafik kartını birleştiren "teçhizat" adı verilen cihazları kullanır. Ancak bir süre sonra ekran kartının işlemci performansı yeterli gelmeyince madencilerin daha güçlü bir işlemciye ihtiyacı oldu.

ASIC Madencilik

Uygulamaya özel entegre devreler olarak tanımlanan ASIC'ler, kripto para madenciliği için özel olarak yapılmış cihazlardır. Diğer tüm işlemci türlerinden daha fazla ve daha verimli bitcoin üretir. İşlemcilerin yüksek işlem gücü nedeniyle ASIC madenciliği diğer madencilik yöntemlerine göre çok daha fazla enerji tüketir.

Cloud Mining

Yeterli donanım, zaman ve madencilik bilgisine sahip olmayan kullanıcılara sunulan alternatif bir madencilik hizmetidir. Madencilik yapmak isteyen kullanıcılar, bulut madenciliği hizmetlerinden işlemci gücünü ödünç alabilir ve bu işlem gücünü kripto para madenciliği için kullanmak istedikleri madencilik havuzlarına yönlendirebilir.

Bitcoin madencilik sistemi nasıl çalışır?

Bitcoin'in ortaya çıktığı ilk günlerde, bir kullanıcının bilgisayarı Bitcoin madenciliği yapmak için kullanılabilirdi. Madencilerin sayısı arttıkça ve Bitcoin madenciliği yarışı ortaya çıktıkça, Bitcoin üretimi kullanıcıların kişisel bilgisayarlarından özel cihazlara kaydı. Halihazırda bitcoin madenciliği yapabilmek için özel donanıma sahip bir cihaz gerekmektedir. Bu donanım, blok zincirindeki karmaşık matematiksel problemlere çözüm bulmaya çalışır. Çözülen her denklem sonucunda blockchain ağına yeni bir blok eklenir. Bitcoin madenciliği, Bitcoin ağındaki işlemleri onaylayarak ve bunları bloklara ekleyerek yapılır. Bu çalışmanın bir sonucu olarak, Bitcoin madencileri yeni üretilen Bitcoin'leri ödül olarak ve doğrulanmış bloklardaki işlemler için ödenen işlem ücretlerini kazanırlar.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }