YAŞAM

Kronik Stres Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavi Edilebilir mi?

Abone Ol

Trafik sıkışıklığından sağlık sorunlarına ve büyük iş teslim tarihlerine kadar, hayat birçok stresli an getirir. Bir miktar baskı normal olsa da sürekli olarak zihinsel, duygusal ve/veya fiziksel sağlığınızı etkileyecek derecede bunalmış hissediyorsanız, kronik stresle uğraşıyor olabilirsiniz.

Kronik stresle başa çıkmak, dikkatli bir müdahale gerektirir, çünkü onu görmezden gelmek, nihayetinde bağışıklık sisteminizi baskılayabilir, kan basıncınızı yükseltebilir ve panik atak duygularını artırabilir. 

Kronik stres yaşadığınızı düşünüyorsanız, İzmir Psikolog ve psikiyatri kliniği olan Nora Psikoloji Kliniği ile iletişime geçebilir ve bir uzman ile görüşerek yaşadığınız durumun ne olduğuna dair uzman bir görüş edinebilirsiniz.

Birçok psikolojik sorunun etkin tedavi yöntemlerinden birisi olan psikoterapi, uzman bir terapist tarafından uygulandığında öfke kontrolü, sosyal fobi, panik atak gibi psikolojik sorunların yanında stres tedavisinde de kullanılabilir.

İzmir Nora psikoloji kliğini uzmanları bu konuda sizi yönlendirecek ve etkin tedai yöntemini uygulayarak bir an önce ruhsal sağlığınızı kontrol altına almanız konusunda destek verecektir.

Kronik Stres Nedir?

Kronik stres "sürekli bir bunalım hali" olarak tanımlanabilir. Kök nedenler kişiden kişiye farklılık gösterse de travma, bakım sorumlulukları, keder ve iş ve ev yaşamının baskıları devam eden strese katkıda bulunabilir. Depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), bipolar bozukluk ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi durumlar insanların mücadelelerini şiddetlendirebilir.

İzmir’de psikolojik danışmanlık hizmeti vermekte olan ve Türkiye de bu konuda bilinen Nora Psikoloji Kliniği Kronik Stres sorunlarınızın çözümünde her zaman yanınızdadır.

Akut ve Kronik Stres

Stres doğası gereği kötüdür ve ne pahasına olursa olsun stresten kaçınılması gerekir. Ancak, düşük stres seviyeleri sistemlerimiz için sağlıklıdır ve motivasyon ve eylem için itici güç olabilir. 

Bu ara sıra yaşanan gerilim anları, uzmanların sıklıkla “akut stres” olarak adlandırdığı durumlardır. Bu tür stres kısa sürelidir ve durumsaldır, kıl payı atlatılan bir kaza veya halka açık bir performans gibi yüksek basınçlı anların neden olduğu durumlardır.

Öte yandan, kronik stres belirli bir ana bağlı değildir. Kronik stresi “ya önemli bir kalıcı sorun ya da belirli bir süre boyunca birbirinin yerine geçebilen sorunların bir kombinasyonudur.

Kronik Stres Türleri

Kronik stres, ruh sağlığını farklı şekillerde etkileyebilir ve onu tetikleyen kaynaklar değişiklik gösterir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Uzun süreli anksiyete veya depresyon gibi duygusal stres
  • Aile, arkadaşlar ve/veya romantik partnerlerle alakalı sorunlarla ilgili ilişki stresi
  • Bir patron, iş arkadaşları veya çevre ile ilgili zorluklar da dahil olmak üzere iş stresi

Kronik Stres Belirtileri

Kronik stres belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve genellikle aşağıdaki dört kategoriden birine girer.

Bilişsel

Kalıcı stresle mücadele etmek, bir kişinin bilişsel işleyişini etkileyerek beyin sisi ve konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlara neden olabilir. Dahası, araştırmalar, uzun süreli strese maruz kalmanın hafızayı da etkileyebileceğini göstermektedir: Görev planlama ve tamamlamaya izin veren bir beceri olan ileriye dönük hafıza ve rotalar ve yerler gibi şeyleri hatırlamak için gerekli olan uzamsal hafıza, özellikle kronik strese karşı savunmasızdır.

Duygusal

Kronik stres insanlarda ruh hali değişiklikleri ve öfke kontrolü sorunlarına neden olabilir. Ayrıca sosyal fobi gelişmesine neden olabilir. Daha ciddi etkiler olarak, tedavi edilmediğinde, kronik stres bir fobiye, genel kaygıya, travma sonrası strese veya obsesif-kompulsif bozukluğa dönüşebilir. Yönetilmeyen stresin depresyon ve bipolar bozukluk gibi psikiyatrik bozuklukların başlangıcını hızlandırabileceğini gösteren kanıtlar da var.

Fiziksel

Kronik stres vücuda zarar verebilir, düşük enerji, iştah değişiklikleri, vücut ağrıları ve uykusuzluğa neden olabilir. Devam eden stres kortizolde (genellikle "stres hormonu" olarak adlandırılır) bir artışa neden olur ve bu artış baş ağrılarını, mide rahatsızlıklarını, hızlı kalp atış hızını ve yüksek kan basıncını tetikleyebilir. Ayrıca kronik stres bağışıklık sistemini etkiler ve hastalıklarla savaşmayı zorlaştırır.

Davranışsal

Araştırmalar, kronik stresten mustarip insanların patolojik kumar oynamaya, bulimia, anoreksiya gibi yeme bozukluklarına ve aşırı yeme ve madde bağımlılığına karşı daha savunmasız olduğunu gösteriyor. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yapılan bir araştırma, çözülmemiş travma ve çocukluktaki ihmal, istismar ve kayıp gibi deneyimlerden kaynaklanan stresin, diğerlerinin yanı sıra, çocukları ve yetişkinleri bir bağımlılık geliştirme riskiyle karşı karşıya bıraktığını öne sürüyor.

Kronik Strese Neden Olan Nedir?

Kronik stresin gelişmesine yol açabilecek birtakım unsurlar vardır. Sağlık sorunları, çalışma süreleri veya işlevsiz bir hane gibi dış etkenler, durumlar çözülmezse stresi tetikleyebilir ve uzatabilir.

Bir kişi kronik stresle ne kadar uzun yaşarsa, psikolojik kaynaklarını o kadar fazla tüketir ve baskının devam etmesini kolaylaştırır.

Kronik Stres Tedavileri

Kronik stres fiziksel sağlığınızı ve duygusal esenliğinizi olumsuz etkileyebilirken, iyileşmenize yardımcı olacak tedavi seçenekleri vardır. 

Bilişsel davranışçı terapi

Hastaların kronik strese katkıda bulunan olumsuz düşünce kalıplarını tanımlamayı öğrenmelerine yardımcı olmak için bilişsel davranışçı terapi kullanılır. Buradaki amaç, bireylerin stresörlerle ilgili davranış, düşünce ve duygularını değiştirmelerine yardımcı olmaktır.

Yüz yüze veya online terapi alanlarında ülke çapında hizmet veren İzmir Nora Psikoloji kliğini, uzman ve deneyimli kadrosu ile bilişsel davranışçı terapi konusunda hizmet vermektedir.

İzmir psikolog tavsiyeleri ile Türkiye’de önemli bir noktaya gelmiş olan Nora Psikoloji Kliniği uzman ve deneyimli psikoterapist kadrosu ile dilerseniz online terapi dilerseniz yüz yüze terapi ile birçok psikoloji sorununuzu kontrol etmeniz konusunda destekçini olacaktır.

Kronik Stresin Fiziksel Etkileri Nelerdir?

Kronik stres psikolojik bir sorundan daha fazlasıdır. Tedavi edilmediği takdirde vücuda da zarar verebilir.

Hipertansiyon, kalp hastalığı, obezite, tip 2 diyabet ve artrit gibi durumların tümü kronik stresle ilişkilidir. Araştırma notlarına göre, bazı kişiler alkol, nikotin ve/veya reçeteli ilaç bağımlılığı kalıplarının yanı sıra aşırı yeme veya yetersiz yeme ve/veya kumar oynama gibi potansiyel olarak zarar verici davranışlara bağımlı hale gelebilirler.

Kronik Stresim Olduğunu Nasıl Anlarım?

Kronik stres belirtileri fiziksel olarak ortaya çıkabilir ve size bir sorunla uğraşıyor olabileceğinizin bir göstergesi olabilir. İşte stresinizin kronik olabileceğine dair bazı yaygın ipuçları:

  • Ağrı ve sızılar
  • Uykusuzluk veya uyuşukluk
  • Kendini izole etme gibi sosyal davranışta bir değişiklik
  • Düşük enerji
  • Odaklanmamış veya bulanık düşünme
  • İştahtaki değişiklikler

Bu belirtilerden bazılarının başka bir durumun belirtisi olabileceğini unutmayın. Durumunuzu kendi kendinize teşhis etmeye çalışmak yerine doktorunuzla veya bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşun.

İzmir Nora Psikoloji Kliniği uzmanları yılların vermiş olduğu bilgi birikimi ve tecrübe ile sizlere destek vermek için hizmet sunmaktadırlar.  Nora Psikoloji Kliniği ile iletişime geçerek, uzmanlarla görüşebilir, teşhis ve tedavi aşamalarında destek olmalarını sağlayabilirsiniz.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }