TTK Genel Müdürlüğü’ne seslenen işiler, “Maliyeti 15 TL olmayan bir kart için bu gün 350 TL istenmesi ne kadar yönetmelik ve hukuken doğru olsa da vicdanen haramdır, günahtır, doğru değildir” sözleriyle sitem etti.
“ÇALIŞMA ŞARTLARIMIZ BELLİ, ÇALIŞTIĞIMIZ ORTAM BELLİ KARTLARIMIZ KAYBOLABİLİYOR”
Maden ocağına giriş ve çıkışlarda kullandıkları kartların kaybolması halinde kendilerinden 350 TL’ye yakın bir ücret kesildiğini belirten maden işçileri “Biz yeraltında çalışan maden işçileriyiz. Yeraltında çalışma koşulları ortada… Kartımız kaybolduğunda bizlerden istenilen ücret 350 TL civarında. Bu gün bir kartın basım maliyeti 15 TL’yi bulmuyor… Çalışma şartlarımız belli, çalıştığımız ortam belli. Yeri geliyor kartımız malzeme taşırken ister istemez kırılıyor, yeri geliyor yıpranıyor, çalışmıyor. Yeni kart almak istediğimizde ise bizden 350 TL’ye yakın kesinti yapılıyor. Maliyeti 15 TL bile olmayan bir karta bu parayı vermek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
“350 TL KART ÜCRETİ YÖNETMELİK VE HUKUKEN DOĞRU OLSA DA VİCDANEN HARAMDIR, GÜNAHTIR”
Yönetmeliğe göre yasal olan personel kart yenilenmesi ücretinin vicdanen doğru olmadığını ifade eden maden işçileri, “Personel kart yönetmeliğinde ücretli olarak personele verilen kartlarda asgari ücretin yüzde 3’ü kadar ücret kart sahibinden tahsis edilir deniliyor. Bunda ücretin yüksek tutulmasının nedeni olarak ise işçinin kartları özenli ve titiz kullanması gerekçe gösteriliyor. Tabi ki biz kartlarımızı özenli ve titiz kullanalım… Zaten ayda bir kart değişmiyoruz. Ancak bazen öyle bir durum oluyor ki çalışma ortamımız ve koşullar nedeniyle kartlarımız kaybolabiliyor. Maden ocağında ben kartımı nereye koyayım? Ceketimizin cebine koyuyoruz düşebiliyor, ayakta çalışırken düşebiliyor… Bu kart ücreti çok yüksek… Kurumumuzun bu kart ücretinde düzenlemeye gitmesini istiyoruz. Genel Müdürlüğümüzün konuyla yakından ilgileneceğinden şüphemiz yok ancak kendimizi anlatamıyoruz. Maden işçileri olarak bu sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Maliyeti 15 TL olmayan bir kart için bu gün 350 TL istenmesi ne kadar yönetmelik ve hukuken doğru olsa da vicdanen haramdır, günahtır, doğru değildir.