Sadece psikolojik açıdan değil fiziksel açıdan da birçok zararı vardır. Bu yüzden hayatımızdaki stresi azaltmak için bazı yöntemler vardır. Bunlardan biri meditasyon yapmaktır. Meditasyon çok duyulan bir kelimedir. Fakat tam anlamı ve nasıl yapıldığı çoğu kişi tarafından tam olarak bilinmez. Bu yazımızda meditasyon nedir ve meditasyon nasıl yapılır konusunda bilgiler vereceğiz.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon yapmaya başlamadan önce meditasyonun ne olduğunu öğrenmek gereklidir. Meditasyon kelimesi derin düşünme anlamına gelmektedir. Meditasyon, bedeni, ruhu ve zihni rahatlatmak ve şifalandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Meditasyonun bir inançla veya din ile bir alakası yoktur. Meditasyon sessiz ve sakin bir ortamda yapılmaktadır.

Yapmak için herhangi bir şeye ihtiyaç yoktur. Meditasyonun amacı zihne odaklanmak ve anlamak en önemlisi de varlığı hissetmektir. Bunların sonucunda da iç huzura ve dinginliğe ulaşılır. Stresi azaltmak için meditasyon çok kullanılan bir yöntemdir.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon nasıl yapılır? herkesin merak ettiği bir sorudur. Meditasyona başlamadan önce bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bunlar, ilk olarak meditasyon için sakin ve sessiz bir ortam yaratmakla başlar. Meditasyonda odaklanmak en önemli şey olduğu için meditasyon sırasında konsantrasyonu bozacak hiçbir şeyin olmaması gereklidir. Daha sonra rahat kıyafetlerin olması ve doğru pozisyonun olması ile meditasyona başlanabilir. Meditasyonda ilk olarak zihin boşaltılır. İlk başlayanlar için zihnin boşalması zorlasa da zamanla alışılır. İkinci adımda ise nefes hareketleri takip edilmelidir. Burada önemli olan nefes alıp vermenin farkına varmaktır.

Nefes farkındalığından sonra mantra tekrar edilmelidir. Mantra bir ses veya kelime anlamına gelmektedir. Kişi nasıl kendini rahat hissediyorsa ya om sesini çıkarabilir ya da sakinlik, huzur gibi rahatlatıcı bazı kelimeler tekrar edilir. Daha sonra görsel bir objeye odaklanılır. Meditasyon gözler açık ya da kapalı bir şekilde yapılabilir.

Gözler açıkken yapılan meditasyonlarda görsel bir objeye odaklanmak bilincin derin evreye girmesi için önemlidir. Başka bir evre ise zihinde canlandırmaktır. Derin farkındalığa ulaşmanın bir diğer yöntemi ise zihinde sakin ve huzurlu bir bölge yaratıp oraya odaklanmaktır. Son olarak meditasyonun son adımı bedeni taramaktır.

Meditasyonda derin evreye geçmenin başka bir yolu ise bedeni keşfetmektir. Bunun yolu da vücudun en uç bölümü olan ayaklardaki kaslardan başlayıp diğer uca yani saçlara kadar bütün kasları hissetmektir. Meditasyonun birkaç çeşidi daha vardır ancak temel olarak meditasyon nasıl yapılır sorusunun cevabı bu şekildedir.

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Meditasyon nasıl yapılır sorusunun yanı sıra meditasyonun faydalarına da değinebiliriz. Düzenli meditasyon yapmanın birçok faydası vardır. Hatta düzenli meditasyonun beyin dalgalarını olumlu yönde etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Fizyolojik olarak meditasyonun diğer faydaları ise kalp hızını düşürür ve yüksek kan basıncını düzenler.

Nörolojik faydaları ise stres seviyesini ve kasların gerilimini düşürür. Meditasyonun diğer faydaları ise mutluluk seviyesinin yükselmesine yardım eder, odaklanmayı kolaylaştırır, beyin kapasitesini artırır, fiziksel ve psikolojik açıdan kişinin iyi hissetmesine yardım eder, başarının artmasına yardım eder, kaygıları yok eder, yaratıcılığı artırır, doğru ve hızlı karar almakta yardımcı olur ve son olarak hafızanın gelişmesini sağlar. Kısaca meditasyon hayat kalitesini yükselten ve rahatlatan bir çalışmadır.