GÜNDEM

Memura ikinci zam teklifi

Memur maaş zammı için ikinci teklif belli oldu

Abone Ol

Memur maaşlarına yapılacak zammın belli olacağı toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin hükümetin ikinci teklifi belli oldu. Hükümetin zam teklifi 2024 için yüzde 15+10, 2025 için 6+5 yüzde oldu. Memur-Sen rakamlara tepki gösterdi.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki zamlarının belli olacağı 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümet ikinci zam teklifini bugün sundu.

Hükümetin zam teklifi 2024 için yüzde 15+10, 2025 için 6+5 yüzde oldu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın teklife tepki gösterdi. Teklif üzerinde 22 Ağustos tarihine kadar uzlaşılmazsa hakem heyetine gidilecek.

Hükümet, ilk teklifinde 2024 için yüzde 14+9, 2025 için 6+5 oranında zam önermiş, Memur-Sen zam teklifini kabul etmemişti.

Teklif, 2024 için yüzde 33 olan Merkez Bankası tahmininin de oldukça altında kaldığı için sendikaların tepkisini çekti.

MEMUR-SEN’DEN TEKLİFE TEPKİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplantı sonrası yaptığı açıklamada teklif edilen rakamlara tepki gösterdi.

Yalçın’ın sözleri şöyle oldu:

* Öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum. Merkez Bankası’nın 2024 enflasyon hedefi yüzde 33 olarak ortada dururken tekliflerin 23’lü, 25’li rakamlarda geziyor olması anlaşılabilir değil.

* Masanın iyimser olan tek tarafı sosyal haklara ilişkin de cümle kurulmuş olması.

* Bu masada refah payı gündemi görmezden gelinmemeli.

* Refah payı ile ilgili konuşma yok. 1650 TL talebimizle ilgili cümle kurulmadı. Kira katkısı talebimiz konuşulmadı.

* Bu tekliflerin gözden geçirilmesi, bize doğru düzgün bir teklifle gelinmesi gerektiğini ifade ediyoruz.

KAMU-SEN: TEKLİF EKONOMİK GERÇEKLERLE UYUMLU DEĞİL
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de toplantı sonrası bir açıklama gerçekleştirdi. Teklife tepki gösteren Kahveci’nin açıklamasının satırbaşları şöyle oldu:

* Türkiye Kamu-Sen’in bu teklifleri kabul etmesi mümkün değil. Bizim taleplerimiz iki yıl için yüzde 158,6 idi. Bu teklifleri çalışanların derdine derman olacak bir öneri olarak görmüyoruz. Teklif ekonomik göstergelerle uyumlu değil.

* Refah payı olmadan kamu çalışanlarının gelirini artıramayız. Buna yönelik değerlendirme olmadı.

* Vergide adalet sağlanması için olumlu bir cümle olmadı. Bayram ikramiyesi ve kira yardımı talebimiz karşılık bulmadı.

* Seyyanen zammın taban aylığa yansıması ve emeklilere verilmesi ile ilgili bir düzenleme olmadı.

KESK: KABUL ETMİYORUZ
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise yaptığı yazılı açıklamada teklifi kabul etmediklerini belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* İktidar eylemlerimiz karşısında teklifinde bir artış yapmış gibi görünse de geride bıraktığımız 6 dönem TİS sürecinde hep karşımıza çıkan, hiçbir zaman tutturulamayan ve gerçek enflasyonun yarısına bile denk gelmeyen öngörülen enflasyonun da gerisinde olan teklifte ısrar edilmektedir. Kaldı ki enflasyona eşitleyen bir artış sıfır artış demektir!

*Kabul etmiyoruz! Ricacı olmayacak, fiili ve meşru mücadeleyi esas almaya devam edeceğiz. Yandaş konfederasyonlara bir kez daha hatırlatıyoruz: Hak verilmez, alınır.

ÜZERİNDE UZLAŞILAN TALEPLER
Öte yandan bugünkü toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, üzerinde uzlaşılan bazı maddeleri sıraladı.

Buna göre, Memurlara hac izni, TOKİ konutlarında öncelik, engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanması istişare edilecek.

Ayrıca 1. dereceye ulaşan tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi konusunda çalışma yapılacak.  Disiplin cezaları için belirli şartlarda af için düzenleme yapılacak.

NE OLMUŞTU?
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde süreç 1 Ağustos'ta başlamıştı.

Belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresiyle ilerleyen süreçte, müzakere aşamasına geçildi.

Bu kapsamda hükümetin kamu görevlilerinin geneline ilişkin ilk zam teklifini üç gün önce sözleşme masasına sunmuş ancak ilk teklif sonrası anlaşma sağlanamamıştı.

MEMUR-SEN NE İSTEMİŞTİ?
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }