Zonguldak

O kimyasallar nasıl geliyor? Zonguldak neden çöplük oluyor?

Zonguldak’ta turizm, yeşil sanayi, tarım ve üniversiteye dayalı kalkınma hamleleri umut olurken Zonguldak Türkiye’nin çöplüğü olmaya da başladı. Çetin Yılmaz, İzmir’den gelen atık bidonlarına dikkat çekmişti. Zonguldak olup bitenlere duyarsız kaldı.

Abone Ol
Zonguldak Ereğli Çevre Koruma Derneği Başkanı Çetin Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği atık bidonları ve uyarılar konusunda duyarsızlık devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde yaşanan koku paniği ve öncesinde yaşanan süreci hatırlatan Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye seslenerek bölgenin çektiği sıkıntılara dikkat çekti.
Diğer yandan Zonguldak’ın farklı bölgelerinde insan sağlığını hiçe sayan kimyasal transferlerinin devam ettiği yönünde iddialar da gündemde.
ÇETİN YILMAZ NE DEMİŞTİ?
Zonguldak Ereğli Çevre Koruma Derneği Başkanı Çetin Yılmaz, gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada cüruf ve diğer atık malzemelere dikkat çekerek şu sözlere ve firmalara yer verdi;
“Atık deyince her yol İzmir'e çıkıyor.
Ya firmalar İzmirli ya da atıklar İzmir’den.
Ereğli'nin sebze ihtiyacını karşılayan Bölücek Mahallesi’nde bir çevre felaketi ile yüzleştik. İzmir’den yüklenen bir kamyon tehlikeli olduğunu sandığımız atıkları İzmir'den Ereğli'ye bir kamyon ile getirdi. İzmir'den çıkışta yol boyunca geçtiği her yerde panik yarattı. Düzce, Akçakoca, Alaplı ve Ereğli'de yerleşim yerlerinden geçtiğinde halk sokağa fırladı. Doğalgaz kaçağı sandı.  Bölücek halkı protestolar düzenledi. 
 Bölgemize, Ege ve Akdeniz'den sebze ve meyve taşıyan kamyonlar ile konuştum. Ereğli'ye varıncaya kadar en az üç kez kantar ve yük denetiminden geçiyorlarmış.  Kamyonda yüz kilo fazla hıyar olunca cezayı basıyorlarmış. İzmir'den doğalgaz kokusuna benzer bir koku yayarak gelen kamyonu denetim yapanlar, güvenlik güçleri hiç görmedi mi?  Çevre Bakanlığı bu türden yükleri sınıflandırmıştır. Atık yönetmeliği var.  Bu yönetmelik ne işe yarar?
ZONGULDAK’I ESİR ALAN İZMİR FİRMALARI
Ayrıca bu İzmir kökenli firmaların bizim bölgemize olan ilgisi ilginçtir.
Hafızamızı yoklayalım.
Ereğli İzmir'in çöplüğü mü?
Atık deyince her yol İzmir'e çıkıyor.
Ya firmalar İzmirli ya da atıklar İzmir’den.
Ege Demir - İzmir firması Erdemir Cüruflarını işledi.
Roj Metal - İzmir firması Erdemir Cüruflarını işledi.
Ege Doğa - İzmir firması Erdemir Cüruflarını işledi.
İzmir Kılıçlar (Alaplı geri kazanım) - İzmir firması Erdemir cüruflarını işlemek için bizim gölün üzerine kurulmak isteniyor.
OSB Kılıçlar (Eski muhtar İzmirli ortak ile Erdemir cüruflarını işledi.)
Oratec - İzmir'den gelen atıklar ile bölgeyi kirletiyor”
FİRMANIN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK
Diğer yandan firma bir açıklama göndererek metal variller içinde kimyasallar olduğunu açıkladı.
Açıklamada; Malzeme İzmir’de yangında zarar gören ve metal variller içinde saklanan bir kimyasal. Yarım kamyon hurda metal olarak geldi.(yaklaşık 12 ton) Doğalgaz sızıntılarının fark edilmesi amacıyla doğalgazın içine karıştırılan ve havadaki oksijenle etkileşime girince “çürük sarımsak” kokusu yayan bir malzeme. AFAD yangından sonra ilgili malzemede 3 kez ölçüm yapıyor ve toplum sağlığına zararlı bir durum bulamıyor. Biz de bu malzemeyi “kontamine olmuş hurda” olarak aldık. Daha önce size söylediğim gibi son iki senedir sadece endüstriyel minerallerin kırması, elenmesi ve sınıflandırılması işlerine yoğunlaştık. Bu malzemenin tesise gelene kadar böyle bir koku yaydığından haberimiz yoktu. Zaten böyle bir koku yaydığını fark edince tesise kabul edilmedi ve ertesi gün geri gönderilmek üzere program yapıldı. Fakat gece oksijenle etkileşime girince “çürük sarımsak kokusu” yaymaya başladı. Koku yayılınca aynı gece geri gönderdik. Yakın zamanda TÜBİTAK raporu ve belgelerle basın açıklaması yapacağız, çevre halkına istemeden verdiğimiz rahatsızlıktan ötürü özür dileriz” denildi.
{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }