GÜNDEM

Okul değil itiraf sayfaları! Gençler ve çocuklar tehlikede!

Öğrenciler okulları adına açtıkları itiraf sayfalarında arkadaşları hakkında gizli bilgileri paylaşmaya başladı. Tehlikenin boyutunun sanılandan daha büyük olduğunu belirten uzmanlar uyardı.

Abone Ol

Sosyal medyada ilkokuldan üniversiteye kadar birçok okul adına itiraf sayfalarının olduğu ve takipçi sayıları dikkat çekti. İtiraf sayfaları ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi.

Eğitimin en önemli sorunlarından biri olan akran zorbalığı sosyal medya üzerinden de yapılıyor. Öğrenciler sosyal medya platformu instagram üzerinden okulları adına "'itiraf sayfaları'' açıyor. Bazı sayfalarda daha masum ve zararsız paylaşımlar yapılsa da çoğunda öğrenciler birbirleri hakkında yalan yanlış bilgiler paylaşıyor, özel hayatlar ifşa ediliyor. Hatta bazılarında gizlice çekilmiş fotoğraflar bile yayınlanıyor. Bu sayfalarda yayınlanan dedikodular nedeniyle binlerce öğrenci zorbalığa uğruyor.

YENİ BİR TÜR! SİBER ZORBALIK

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Çakıroğlu, yaptığı konuşmada son zamanlarda yaşanan siber zorbalık vakalarıyla çok sık karşılaştıklarına dikkat çekti. Çakıroğlu, son dönemde gençler arasında yeni yeni ortaya çıkan itiraf sayfalarının da bir siber zorbalık türü olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Bu itiraf sayfalarıyla anonim bir hesaptan, hedef alınan çocuğun sınıftaki diğer arkadaşları ile ilişkili her türlü paylaşımı, sırları, özel bilgilerinin paylaşıldığı bir ortam yaratıldığını söyledi. Buralarda hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik içeriklerin paylaşıldığını anlatan Çakıroğlu "Örneğin sosyal medyada bir kişi hakkında yalanlar yaymak ya da utandırıcı fotoğraflar yayınlamak, mesajlaşma platformlarından incitici mesajlar ya da tehditler yollamak, başka birinin kimliğiyle başkalarına kötü mesajlar göndermek en yaygını" diyerek aileleri ve okulları daha dikkatli olmaya davet etti.

AİLELER NE YAPMALI

İtiraf sayfalarında çocukları paylaşılan aileler, ne yapacaklarını bilmiyor. Öncelikle okul yönetimiyle iletişime geçilmeli. Paylaşan kişiler belirlenerek paylaşımların silinmesi konusunda destek alınmalı. Ancak bu mümkün değilse aile hukuki yollara başvurabilirler. Çakıroğlu ''Sınır ve güvenlik sorunları oluşmaya başlıyor. Karşıda kim var, nelere ulaşabilir gibi birçok güvenlik açığı oluşuyor ve bu kontrol edilemez bir durum. Yaş küçüldükçe daha da tehlikeli bir hal alıyor. Kontrolsüz fotoğraf ve video içeriği paylaşımları çocukların ve gençlerin hayat boyu başlarına bela olma riski taşıyor. Zira bir içeriğin, internete düştüğü andan itibaren artık geri döndürülemediğini biliyoruz" diye konuştu.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }