Zonguldak

Tarihte ilk insan yaşamı Zonguldak'ta mı başladı?

M.Ö 1300 2017 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Kdz. Ereğli Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı mağara araştırmalarında ilk insan yaşamının Zonguldak’ta başladığına dair buluntular ele geçirildi.

Abone Ol

M.Ö 1300 2017 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Müze Müdürlüğü ve Kdz. Ereğli Belediyesi ile ortaklaşa yaptığı mağara araştırmalarında, bütün bu bilgilerin tekrar gözden geçirmesi gerektiğini ortaya çıkardı. Zonguldak’a 36 km güneyinde ve Ereğli’nin 36 km doğusunda yer alan Alacabük Köyündeki mağara araştırmalarında, bu zamana kadar bilinmeyen İnönü Mağarası etrafında 6 mağara daha keşfedilmiş ve bu mağaralarda demir çağına denk gelen insan varlığına rastlandı.

Yapılan çalışmalarda Kalkolitik Çağ’ına ait olduğu anlaşılan bu bulgular, Zonguldak’ın ilk insanlarının yaşadığı çağ olan Bakır Taş Çağı’na; yani, MÖ 5000-3000 yıllarına kadar götürmüştür. Burada yaşayan insanların özelikle küçükbaş hayvan yetiştirdiği de yaptığı, buluntulardan anlaşılıyor. Jeolog Celal Şengör’ün söylemine göre; ‘’Anadolu’da yapılan çalışmalarda, mağaralarda yapılan en eski bulguların Zonguldak’ta ki araştırmalarda bulunduğunu söylemiştir. (60 bin yıl) Tabi ilk insanların tamamen mağaralarda yaşaması imkansızdır.

 “ZONGULDAK MAĞARA AÇISINDAN ÇOK ŞANSLI”

O kadar mağara olmadığına göre insanlar kendilerine dışarıda sığınak yaparak da yaşamlarını sürdürmüştür. Zonguldak jeolojisi bakımından mağaralar açısından oldukça şanslıdır. Türkiye’nin en uzun 4. mağarası Zonguldak’ta yer almasına rağmen Zonguldak’ta mağara araştırmaları oldukça yetersizdir. Mağaralar bakımsız ve kaderine terk edilmiş durumdadır. (Mağaralar konusu Zonguldak’ta başlı başına bir sorun olduğundan, bunu başka zaman ele almak istiyorum.)

Özetlersek; Resmi kaynaklarda Batı Karadeniz’e ilk yerleşimlerin Demir Çağı’na denk geldiği bilinse de yeni bulgular yerleşimlerin daha eskiye dayandığını ortaya çıkarmıştır. Fakat Milli Eğitim ve resmi kurumların henüz yayınlarına geçmemiştir. Zonguldak Tarih araştırmalarında da oldukça geri bırakılmış ve hatta bunun eksikliği henüz hissedilmemiştir. Son Söz; Şanlıurfa’nın Göbekli Tepe’si varsa, bizim de Alacabük’ümüz var. Ama bizim bunu önemsememiz için daha kırk fırın ekmek yememiz gerek” dedi.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }