GÜNDEM

Tepki çekmişti! Taş ocağı bölgeyi toza boğdu!

Ereğli- Alaplı sınırında bulunan Kıyıcak bölgesinde yapılan taş ocağı bölgeyi toza boğdu.

Abone Ol

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde çevreci kimliğiyle bilinen Aktivist Çetin Yılmaz, kapatılması mahkemece devam eden, taş ocağı alanından video paylaşarak tepki gösterdi.

Özel arazilerin ve çevre alanlarının tahrip edildiğini belirten Yılmaz doğal yollarla oluşan gölün tehlike altında olduğunu ifade etti.

ZHABER (@zhabertv)'in paylaştığı bir gönderi

Yılmaz’ın paylaşımı şu şekilde:
“Taş Ocağı , Kıyıcak Mahallesini tozlara boğdu.
Bizim Göl ve Çevresini sürekli tahrip etmeye başladı.
Kıyıcak Mahallesinden birçok özel araziler tahrip edildi.
Doğal yollarlar oluşan göl ve çevresi tahrip edildi. Taş ocağı molozları ile göl doldurulmaya başlandı.
Yöre Halkı ve Alaplı Çevre Gönüllüleri Bayram öncesinde, Alaplı Kaymakamlığı’na bir dilekçe ile başvuruda bulunarak. Bizim Göl İçin, Zonguldak İdare mahkemesinin (Göl doğal bir göldür, çevreye olumlu değerler katmaktadır. Su ürünleri ıslah alanıdır) kararının uygulanmasını yetkili kurumlarca korunmasını istediler.
Taş Ocağı Kırma ve Eleme tesisleri: hiçbir kural ve çevre değerleri gözetmeden bölgedeki yerleşim alanlarını toz içinde bıraktı. Tarım alanları fındık tarlaları bitkilerin yaprakları toz ile sıvandı.
Aşağıdaki videolar yöre halkı tarafından yeni çekildi.
Ereğli-Alaplı Sınırında Bulunan Kavak Deresi ve çevresi su ürünleri ıslah alanı olarak biliniyor. Göl ve bölge köylerinin içme suyu olarak kullandıkları yeraltı su motopompları var.
Cüruf şirketleri : gölü boşaltarak cüruf  ile doldurmak istemiştiler.  Bölge halkının İdare Mahkemesi ne açtığı davlar sonucunda dört cüruf tesisi kapatılmıştı. Bölgede cüruf dağları oluşmuştu.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’ndan taşınan cüruf atıkları için TÜBİTAK Tehlikeli atık raporu vermişti. Zonguldak idare Mahkemesi TÜBİTAK raporları ve bilirkişilerin raporu doğrultusunda karar vermişti.
Cüruf şirketleri,  Zonguldak Valiliği Çevre İl Müdürlüğü ve İl özel idaresi  mahkemelerin kararlarını Danıştay ve Yargıtay gibi üst mahkemelere taşıyor.   Bölge halkı davların sahip çıkıyor.
Halk ve çevre gönüllüleri kapattırıyor. Cüruf şirketleri kanun ve yönetmeliklerin arkasından dolanarak ,çevre sorunları ve ekolojik kırım projeleri için yeni başvurular yapıyor.”
-Çevre Bakanlığında Çed oluru bekleyen Projler: Ege Doğa AŞ. : Taş Ocağı , Kapasite artışı, kalker kırma ve eleme, Cüruf kırma ve eleme, cüruf depolama projesi bakanlıktan olur bekliyor. Bu proje Kıyıcak Mahellesi sınırına kadar uzanıyor.
-Kılıçlar,Yeni adıyla Beyza AŞ. Kıyıcak Mahallesi Alaplı OSB’de tehlikeli ve tehlikesiz atık depolamak ,işlemek için onay bekliyor.
Alplı Geri Dönüşüm AŞ. Bizim Göl’ün kenarında Cüruf kırmak elemek için Zonguldak İl özel idarsinden imar izinleri bekliyor. Tesisi izinsiz yapılmış hazır bekliyor. Zonguldak Valiliği izinsiz ruhsatsız yapıya göz yumuş.
 İmar İiznleri Komisyonda 3 AKP il genel  meclisi üyesi oyuyla olur almış. İl Genel Meslisi Genel kurlunda oylama sırası bekliyor.

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }