Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emrah Dinar, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Devrek Orman İşletme Müdürü Hüseyin Beytekin, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Yafes Yıldız, Orman Genel Müdürlüğü OZM Dairesi Başkanı Sabri Kızılkay, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ve ilgili kurum müdürlerinin katıldığı programda özellikle kestane ağaçlarında gal oluşumuna neden olan aynı zamanda arıcılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyen Gal Arısı ile mücadele eden Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarında ürettilen 300 adet 'Torymus sinensis' isimli böcekler doğaya salındı.

Leyla Şahin Usta, Şeref Malkoç ve Saadet Oruç Zonguldak'ta konuşacak! Leyla Şahin Usta, Şeref Malkoç ve Saadet Oruç Zonguldak'ta konuşacak!

    Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu Gal Arısı ile mücadele için doğaya salınan böceklerin üreyerek çoğalacaklarını ifade ederek, "Gökçebey fidanlığımızda oluşturduğumuz orman zararlıları ile mücadele laboratuvarında biz bu faydalı böcekleri üretmeye çalıştık. İlk kestane Gal Arısının zararını tespit edince biz öncelikle mekanik mücadele ile başladık fakat mekanik mücadele ile bunun tamamının mücadele edilmesinin mümkün olmadığını tabi sizlerde takdir edersiniz. Bizde biyolojik mücadele ile zararlı böceğin bu zarar eşiği var. Epidemi yaptığı zarar eşiği var. O zarar eşiğinin altına indirmek amacıyla Torymus sinensis dediğimiz bu böceğimizi ürettik. Kestane Gal arısı kestane ağaçlarını kurutmuyor. Ancak çiçek verimini düşürüyor. Dolayısıyla kestane balı üretimi oranı, rekoltesi düşüyor. Ayrıca kestane meyvesinde bayağı bir azalma oluyor. Dolayısıyla bizde buna karşı Torymus sinensis'leri üretiyoruz. Burada da bugün salım yapıyoruz. Güzel olan tarafı şu; bunların oraya yerleştiğini görüyoruz. Artık onlar üreyerek çoğalacak. O zarar eşiğini altına indirecek. Bu iş kısa bir süre içerisinde olabilecek bir iş değil ancak zaman içerisinde biyolojik mücadele ile birlikte bu zarar eşiğinin altına indireceğiz. Tabi Orman Genel Müdürlüğü olarak biz kimyasal mücadeleden tamamen vazgeçtik. Malumunuz ilaçlandığı zaman böcekler ölüyor, arı kuşları ölüyor. Bu sefer arı kuşlarını yiyen işte kuşlar, kuşları yiyen yılanlar… Yani o doğada bir zarar söz konusu oluyor. Dolayısıyla kimyasal mücadele oldukça zararlı. Biz de bu şekilde en başarılı olan, doğaya da uygun işletmecilik anlayışı içerisinde biyolojik mücadele yapıyoruz" dedi.

  'Torymus sinensis' isimli böceklerle gal arısını azaltmayı hedeflediklerini söyleyen Bartın Orman Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Yafes Yıldız, Zararlı böceğin doğal düşmanları olmadığı için bölgemizde hızlı bir yayılma söz konusu oldu ama bu zararlı böceği bizim saldığımız karşı böcekle ve alternatif yöntemlerle azaltmayı düşünüyoruz dedi.

  Doğada biyolojik denge için faydalı böcek popülasyonu yeterli sayıya ulaşıncaya kadar kestane gal arısının yoğun zarar yaptığı bölgelerde faydalı böcek salımına devam edileceği bildirildi.

Editör: U. G.