Vejetaryen; çeşitli nedenlerle (çeşitli hastalıklar, kişinin hayata karşı olan ideolojisi vs.) balık, kümes hayvanları ve her türlü et çeşidini tüketmemesi anlamına gelmektedir. Vegan ise vejetaryen de olduğu gibi et tüketmez, bunun yanı sıra süt, bal, peynir gibi hayvansal hiçbir gıdayı tüketmemesine verilen isimdir.
Et, yumurta, tavuk gibi hayvansal kaynaklı besinler protein alımı açısındanilk sırada yer almaktadır. Bu yüzden Vejetaryenler ve Veganlar hayatları boyunca proteini nasıl aldıklarına dair onlarca soru almaktadırlar. Hayvansal gıdaların tüketilmemesi en çok protein açısından sıkıntılı bir durumdur.
Çünkü proteinin ana kaynağı hayvansal gıdalardır. Fakat hayvansal gıdalar dışında protein almak için çeşitli kaynaklar da bulunmaktadır. Kişinin bu besinleri kullanılarak protein ihtiyacını karşılaması mümkündür.
Vejetaryen Ve Veganlar İçin En İyi 10 Protein Kaynağı
Bu besinlerin tamamını hem vejetaryenler Hem de veganlar protein almak için rahatlıkla tüketebilir.
Soya fasulyesi: Soya fasulyesi, içerisinde bol miktarda protein bulunması sebebiyle hayvansal gıdalar tüketmeyen kişilerin rahatlıkla tercih edebileceği bir besindir. Sadece soya fasulyesi değil, soya sosu ve soya yağıyla hazırlanan tüm besinler proteince zengin besinlerdir diyebiliriz.
Baklagiller: Kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller proteinalmak için bir diğer seçenektir. Sadece veganlar ve vejetaryenler değil herkesin protein almak için etten sonra tükettiği diğer besin çeşididir.
Arpa, yulaf, çavdar: Yulaflıbisküviler,çavdar ekmeği ve arpa ile yapılanyiyecek ve içecekler de içerisinde protein barındıran besinlerdendir.
Kuruyemişler: Özellikleceviz, badem, kaju fıstığı başta olmak üzereseverek tükettiğimiz kuruyemişler insan sağlığı için ne kadar faydalı olduğunu bilmeyen yoktur. Bunun yanı sıra protein ihtiyacını karşılamak için de veganlar ve vejetaryenler kuruyemişleri sıklıkla tercih etmektedir.
Brokoli, enginar, kuşkonmaz: Aslında bu sebzeleri duyduğundayüzünü ekşiten kişi sayısı ne kadar fazla olsa da protein açısından çok faydalı ve protein kaynaklı besinlerin de başında gelmektedir. Bundan dolayı sıkça tüketilen besinlerdir.
Tahin: İster kahvaltıda isterse de helvasıyla sıkça tüketilen tahin aslındaprotein kaynağı olması açısından da tercih edilen bir besindir. Öyle ki 2 kaşık tahin yenildiğinde 8 gram protein tüketilmiş olur.
Bezelye: Bezelye, çoğu kişiye kötü bir seçenek olarak görünsede birporsiyonunda 8 gram protein barındırmasıyla vegan dostu bir besindir.
Enginar: Enginar, düşük kalorili bir bezin olmasının yanı sıra lif ve protein açısından zengin bir besindir.
Kinoa: Kinoa, tat olarak cevize benzeyen lif açısından zengin olan veadeta bir protein kaynağıdır. Kinoa birçok tarifte kullanılarak veganlar ve vejetaryenler için mucizevi bir protein kaynağı olarak kullanılabilir.
Tofu: Tofu, soyaile yapılan bir Uzakdoğu yemeğidir.Tofu, B vitamini ile zengin olmasının yanı sıra proteince de çok zengin ve protein kaynağı sağlanması açısından vegan ve vejetaryenlerin tükettiği bir besindir.
Vejetaryenler Ve Veganlar İçin Tavsiyeler
Sebze ve meyve tüketilmesi her insan için çok önemli olsa da vejetaryen ve veganlar için daha önemlidir. Her gün mutlaka sebze ve meyve tüketmeleri gerekmektedir. Günlük olarak kuru baklagil, soya gibi besinler tüketilmeli ve yağ alımına da ayrıca dikkat edilmelidir.
Bunların dışında süt ve yumurta tüketen vejetaryenler de günlük olarak mutlaka süt ve yumurta tüketmeye dikkat etmelidirler. Bu besinler tüketildiği takdirde yeterli protein sağlanmış olacaktır.