Zonguldak

Yaz boyunca eğitim verildi... 2022 verimsiz geçti!

Abone Ol

Canlı, üretim açısından son yılların en verimsiz yılını geride bıraktıklarını kaydetti ve “Zonguldak’ta ortalama 300 ton kestane balı üretimi olur ama bu yıl yok denecek kadar az üretim oldu.” dedi.

Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Canlı, Yönetim Kurulu Üyeleri Aysel Metin, Ayça Parlaktürk,  Erol Korkmaz ve Erhan Coşkun’un da hazır bulunduğu basın toplantısında Birliğin 2022 faaliyetlerini değerlendirdi.

ZAYBİR’in Ören Mahallesi’nde bulunan entegre tesislerinde gerçekleşen toplantıda Başkan Canlı,  geride bırakılan 2022 yılını hareketli geçirdiklerini belirtti ve “Şubat ayı içinde 6. Olağan genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Genel kurulumuzda iki kadın arkadaşımız yönetim kuruluna seçildi. Büyük oranda kadın emeği ile yapılmasına karşın, karar süreçlerinde kadınlara çok az yer verilen ve erkek egemen bir sektör olan arıcılıkta, dinamik bir örgüt olan ZAYBİR’de Aysel Metin ve Ayça Parlaktürk arkadaşlarımız yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.” dedi.

Birliğin, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2021 SOGEP programına sunduğu “sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadınlar” projesinin kabul edildiğini ve uygulama süresinin devam ettiğini hatırlatan Canlı; “Projeyle 70’den fazla kadınla birlikte öğrenme ve üretme anlayışı içinde çalıştık. Hem teorik bilgi paylaşımı, hem de arılıklarımızda uygulama yaptık. Ana arı üretimi ve arı sütü üretimi yapıldı. Devrek Çaydeğirmeni arılığımızda arı sütü, Alaplı Gümeli arılığımızda “batı karadeniz arısı ıslah projesi” altyapı arılığımız, Kdz. Ereğli E. Sofular ana arı üretim merkezimiz ve Kdz. Ereğli şubemizde eğitim arılıklarımız var.” diye konuştu.

“2022 YILI VERİMSİZ GEÇTİ”

Canlı, üretim açısından ise son yılların en verimsiz yılını geride bıraktıklarını kaydetti ve “Normal koşullarda Mayıs sonu başlayan kestane balı üretim sezonu, on gün gecikmeyle başladı ve bunun üzerine yağmur dönemine yakalandı. Zonguldak’ta ortalama 300 ton kestane balı üretimi olur ama bu yıl yok denecek kadar az üretim oldu. Çiçek balı üretilen iç ve yüksek bölgelerde üretim, geçtiğimiz yılların üzerinde oldu. Dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik sorunlar arıcılık sektörünü de etkiledi. Arı yemlemede kullanılan şeker pancarı fiyatlarında yaşanan %500’e yaklaşan fiyat artışı ve belirsizlik nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı, AKS kaydı olan arıcılara ücreti karşılığında yemleme şekeri vermeye başladı. İl müdürlükleri yetkisiyle verilen şekerin dağıtımı, tüm ülkemizde olduğu gibi, ilkbahar ve yaz döneminde ZAYBİR tarafından yapıldı, güz dönemi dağıtımı ise tüm ülkede il birliklerince yapılırken, bizim ilimizde, il müdürlüğü takdiriyle Çaycuma Ziraat Odası adına İl-ilçe müdürlüğü personellerince yapıldı. Özellikle güz dönemi şeker dağıtımında pek çok üretici şekere ulaşamadı.” ifadelerine yer verdi.

“USTALIK TELAFİ PROGRAMINA DAHİL OLDUK”

Yine 2022 yılı içinde Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim mevzuatına göre “ustalık telafi programı” diye bilinen programa dahil olduklarını dile getiren Canlı, “Program gereği mutfak oluşturduk ve pasta/tatlı yapımı sanatında usta yetiştirmeyi, arıcılık sanatında ise çok fazla gereksinim duyulan usta arıcı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl içinde yaşanan ilginç bir olay da şuydu. Tarım ve Orman Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü personellerinden bazıları, Türkiye genelinde örneği görülmeyen bir tavırla, varlık nedeni arıcılık alanındaki iş ve işlemleri yürütmek olan ZAYBİR’i etkisizleştirmek için zaten var olan olumsuz tavırlarını açıktan göstermeye başladılar. Bu da yaptıkları iş açısından iyi, bizi rakip gibi görmeleri açısından üzüntü vericiydi.” dedi.

“KOLONİ KAYIPLARI İLİMİZ ARICILIĞINDA OLUMSUZ ETKİ BIRAKTI"

Canlı, 2022 yılının Zonguldak’ın bazı bölgelerinde sıra dışı koloni kayıplarının olduğu bir yıl olduğuna dikkat çekti ve “Bu haliyle de ilimiz arıcılığında olumsuz bir etki bıraktı. Zonguldak’taki ortalama koloni kaybı standartların çok üzerindedir her sene. Yaklaşık yüzde 30’dur. 60 bin kayıtlı kolonimiz var, bunun her sene 20 bini ölür. 20 bin koloninin öldüğü yerde sizin hibe olarak ya da herhangi bir adla verebileceğiniz bin-iki bin koloninin hükmü yok. Önceliğiniz 20 bin koloninin ölmemesi ya da makul seviyeye düşürmek olmalı. Böyle bir sorunla da karşı karşıyayız ama genelde değil belli bölgelerde var. Bunun da nedeni yine yemlemeden, olanaksızlıktan, yanlış bilgiden, çevresel koşullardan ve kolonilerin kayıt altına alınmamasından kaynaklı.” görüşlerine yer verdi.

Zonguldak’ta bin 500 civarında kendi gereksiniminin üzerinde bal ve arı ürünleri üretimi yapan işletme/aile olduğunu belirten Canlı, “bizim bin 200 civarında üyemiz var, bunun 850’si asıl üye, diğerleri de aday üye.” dedi.

Yetkililerden Zonguldak’ta Arıcılık için envanter çıkarılmasını isteyen Canlı, 2023 yılının tüm üreticiler için bereketli, tüm insanlığın ekmeğe, barışa ve sevgiye ulaşabildiği bir yıl olması temennisinde bulundu.

METİN: “YAZ BOYUNCA EĞİTİM VERDİK”

‘Sağlıklı toplum için arı gibi çalışkan kadınlar’ projesi kapsamında yürüttükleri çalışmaları anlatan ZAYBİR Yönetim Kurulu Üyesi Aysel Metin de şunları söyledi:

“Bu projemizde 70 bayan arıcımıza yaz boyunca eğitimlerini verdik. 3 ilçe 4 kurs olarak Halk Eğitim Merkezleri ile çalıştık. Devrek’in Çaydeğirmeni beldesi, Alaplı ve Ereğli’de hem teorik hem uygulamalı eğitimler gerçekleştirdik. En büyük yeniliği aslında Devrek’te yaptık, çünkü oradaki arıcılarımız Arı Sütü Eğitim Tesisi olduğu için sürekli bu işin içindeler. Hem ana arı yetiştiriciliğini hem de arı sütünün nasıl üretileceğini, nasıl hasat edileceğini ve nasıl pazara sunulacağını bunların hepsini gördüler. Bu bağlamda bayan arıcılarımızda önemli bir gelişme sağlandığını düşünüyorum. Bayanlarımızın evlerinde boş oturacağına bal ve arı sütü üretip kendi maddi gelirlerini sağlayabileceklerini düşünüyorum. Amacımız da buydu.”

{ “vars”: { “account”: “G-PS7CWR0GE0” }, “triggers”: { “defaultPageview”: { “on”: “visible”, “request”: “pageview”, “vars”: { “title”: “Name of the Article” } }, “clickOnHeader”: { “on”: “click”, “selector”: “#header”, “request”: “event”, “vars”: { “eventCategory”: “examples”, “eventAction”: “clicked-header” } } } }