Zonguldak Yeniceliler Derneği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Dernek Başkanı Bülent Bağbaşı;“Yenice yeraltında binlerce evladını da “KARAELMAS” için feda etmiştir.  1992 yılında Kozlu grizu faciasında sadece 42 tane evladını kaybetmiş, öncesinde ve sonrasında bir çok şehit vererek ailelerimizin ocaklarına ateş düşmüştür. Bizler kanı ile canı ile bu toprakların bedelini  ödedik, ödüyoruz gerekirse tekrar öderiz. Ama bu kadar bedel ödeyen bir Yenicenin her alımda bu sorunla karşı karşıya kalması kabul edilebilir bir durum değildir.” dedi.

Bülent Bağbaşı’nın açıklaması şu şekilde:
“Özellikle TTK ya işçi alımı konusunda Yenicemizinde için de olmasını savunan, bizlere destek veren  siz değerli Basın Mensuplarına STK ların değerli Başkanlarına ve Yönetim Kurullarına teşekkür ediyorum.

Hasat sona erdi. Kilosu 450 bin TL! Hasat sona erdi. Kilosu 450 bin TL!

Bildiğiniz gibi her TTK ya işçi alımında Yeniceden işçi alınsın mı alınmasın mı diye haberler yapılmakta bizler de enerjimizi bu noktada yoğunlaştırmaktayız. Bizler Yeniceyi Zonguldak’tan ayrı görmemekte Zonguldak’la kader birliği yapmış bir bölge olarak bir bütünün parçası olarak görmekteyiz. Zonguldak il ortak paydalarımız adet gelenek göreneklerimiz farklılık göstermemekte birlikteliğimiz geçmişten bugüne devam etmektedir..

2019 yılında da TTK  ya işçi alımı yapıldığında yine TTK iş yeri olmayan yerlerden işçi alımı yönetmeliklerce mümkün bulunmadığı söylenmekteydi. O zaman ki siyasetçilerimiz ve bürokrasimizin temsilcileri çözüm üreterek Karabük ilini dahil etmişlerdi. Ancak geldiğimiz süreç, hem Karabük ilindeki özel sektör tarafından işletilen Karabük Demir Çelik A.Ş’nin işçi alımı gerekçe gösterilerek, TTK işçi alımlarındaki yönetmelik ön plana çıkartılarak Karabük ilinin dahil olmaması noktasında kamuoyunda bir baskı oluşturmaya dönüştü. Karabük’teki alımların sadece Karabük ili ile sınırlandırılmasını yanlış bulduğumuzu, bu bölgenin (Zonguldak,Karabük,Bartın) bir bütün olarak birlikte hareket etmesi gerektiğini her platformda dile getirdik. 2019 daki yönetmelikle 2023 yılındaki yönetmelik aynı, o zaman ki çözümün  şimdide uygulanabileceğini yada komşu ilçe  kontenjanından yararlanabileceğini düşünmekteyiz. Bunun gibi farklı çözümleri ilgili kurumların yetkilileri biliyor, gerekirse bizlerde destek olabiliriz.

İlçemizden madenlerimizden bugüne kadar  yüzlerce hemşerimiz emekli olmuş,yüzlercesi de halen  çalışmaktadır. Yenice yeraltında binlerce evladını da “KARAELMAS” için feda etmiştir.  1992 yılında Kozlu grizu faciasında sadece 42 tane evladını kaybetmiş, öncesinde ve sonrasında bir çok şehit vererek ailelerimizin ocaklarına ateş düşmüştür.Yüzlerce evladımız yetim,kadınlarımız eşsiz,analarımız evlatsız kalmıştır. Bizler kanı ile canı ile bu toprakların bedelini  ödedik, ödüyoruz gerekirse tekrar öderiz. Ama bu kadar bedel ödeyen bir Yenicenin her alımda bu sorunla karşı karşıya kalması kabul edilebilir bir durum değildir.

Yeniceli Madencilerimiz ve arkadaşları  özellikle en son meydana gelen asrın felaketi  Kahramanmaraş depremlerinde hiç düşünmeden vatandaşlarımıza can olmaya can vermeye gitmişler kahramanlık örneği sergilemişlerdir.

Yine madencilik dünyanın en zor mesleklerinden biridir. Beden gücü ister,teknik ister,beceri ister.Yenicemizin doğası gereği o  topraklarda büyüyen gençlerimizin ekseriyeti madenlerde çalışmaya elverişlidir ve işinin hakkını verirler.

Zonguldak Bürokrasisinden ve Siyasetinden Yeniceliler olarak talebimiz, bizler aynı coğrafyanın insanlarıyız, Coğrafya kaderdir. Kaderimiz birdir, beraberdir, Yenicenin her TTK ya işçi alımında bu sıkıntıları yaşamaması, şayet işçi alımında Yenice kapsam dışın da ise bu yanlıştan dönülmesi ve Yenice’nin de işçi alımına dahil edilmesini talep ediyoruz.”

Editör: U. G.