Zonguldak Tarih editörü Hayati Yılmaz Zonguldak kestanesinin diğerlerinden farkını anlatarak ticaretinin yapılamadığına ve sahip çıkılamadığını anlattı.
Yılmaz paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
Zonguldak kestanesi , diğer yörelerden daha küçük olduğu için diğerlerinden ayırt edilebilecek şekildedir.
Bu yüzden Zonguldak kestanesine "kuzu kestanesi" denir.
Zonguldak'ta kestane için kullanılan ilginç bilgiler ise şöyle;
bütün olarak fırında kavrulmasına ''kavşak'' denir.
çizilerek, ateşte pişirilmesine , "kömme" denir. Eski ahşap evlerde olan ocakların küllerine gömülerek yapıldığı için buna yörenin halk ağzı ile “kömme” (gömme) denilmiş. Daha sonra soba üzerinde yapıldığı için kebap olarak bilinmiş..
Zonguldak ta en çok ,suda haşlaması yapılır. Buna "duzlama" (tuzlama) denir.
Zonguldak kestanesi aynı zamanda bölgenin havasını da belirler. Yılın belirli aylarında yağmurları çağırır. Bu yüzden ağustos sonu , eylül başlarındaki şiddetli yağışlara "kestane yağmurları" denir.
Kestane toplama mevsimi eylül ayında başlar, kasım ayının sonlarına doğru biter.
Havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez, Zonguldak kestanesi en lezzetli türüdür.
Dünya’da bir çok çeşidi bulunan kestanenin Zonguldak’ta başka çeşitleri de vardır..
Devrek’te Alparslan kestanesi ,Ereğli ,Alaplı civarında Kaplandede kestanesi de yetişir.
Kestane adı ; bazılarına göre , kesmek ve kestikçe daha çok kestane elde etmek için tasvir edildiği için kestane adını almışıdır. Bazılarına göre de üstü çizildiği için veya kirpisinden ayırt edildiğinde tanelerin ortaya çıkmasından dolayı verilmiştir.
Kestanemiz meşhur ama ne yazık ki ticaretini yapamıyoruz.
Ve yine ne yazık ki ; her şeyde olduğu gibi, tescil etmede de geç kaldık. Zonguldak Kuzu Kestanesini, Kastamonu 2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil ettirmiş ve Kastamonu için coğrafi işaret almıştır.