Havaların soğumasıyla birlikte evlerin perde aralarına, dolap arkalarına, kalorifer petek aralarına, depolara ve buna benzer sıcak yerlere saklanan osuruk böceklerinin bir çiftinin 14 bin adete kadar çoğalabildiği belirtildi.
Fındık, ceviz ve kestane yapraklarını yiyip suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan "kahverengi kokarca" adlı böcek türü için biyolojik, kimyasal ve mekanik mücadele sürdürülüyor. Tüm çabalara rağmen popülasyonunda ciddi artış görülen istilacı böceğe ilişkin uzmanlar, bir çift kahverengi kokarca böceği ile çocuklarının sezonda 14 bin tane yumurta bıraktığının altını çizdi. Dünya fındık üretimi ile pazarının büyük kısmını elinde bulunduran, "Türkiye'nin fındık ambarı" Karadeniz Bölgesi'nde bitkilere dadanan "kahverengi kokarca" adlı böcek türü, başta fındık olmak üzere birçok bitki türü için tehdit oluşturuyor.
Tarımda yıllık 5 milyar liralık zarara yol açtığı da saptanan istilacı böceğin yok edilmesi için biyolojik mücadelenin yanı sıra kimyasal ve mekanik mücadele (elle toplanarak imha edilmesi) de sürdürülüyor. Havaların soğuması ile kışlığa geçen böcek, kırsal ile kentteki evlere de dadanarak hayatı olumsuz etkiliyor. Popülasyonunda ciddi artış gözlemlenen istilacı böcek türü yayılımını devam ettirirse gelecek yıl fındık, kestane ve ceviz gibi ürünlere yüzde 80 oranında zarar vermesi öngörülüyor.
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, kahverengi kokarcanın 7 yıl önce Gürcistan'dan ülkeye girdiğini ve bu böceğin dünyada tarıma en çok zarar veren böcek türü olduğunun altını çizdi. Böceğin matematiksel olarak yapılan hesaplarda önü alınamaz derecede çoğaldığını belirten Arslantürk, "Bir çift kahverengi kokarca böceği ile çocukları sezonda 14 bin tane yumurta bırakıyor. Bu, çok korkunç bir rakam ve zarar boyutunu ortaya koyuyor.
Gördüğünüz yerde öldürün
Uzmanlar evinizde işlerinizde depolarınızda geniş kapsamlı bir arama yapıp, bulunan böceklerin çoğalmaması için öldürülmesi gerektiğinin altını çizdi.