HABER- ORHAN AKYÜZ
Erasmus Programı (Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, 1987 yılında başlatılan Avrupa Birliği öğrenci değişim programıdır) kapsamında emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’a gelen İspanyol 3 öğretmen ile 5 öğrenci, Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni ziyaretlerinde duygulu anlar yaşadılar.
İspanyol öğretmen ile öğrenciler, kentte kendilerine eşlik edenlerle birlikte Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni ziyaret ederek görevliler tarafından titizlikle bilgilendirildiler. Bu arada öğretmen ve öğrencilerin, görevlilerin anlatımlarında hüzünlendikleri gözlemlendi.
İspanyol öğretmen ve öğrencileri, ziyaretin anısına hatıra fotoğrafı da çektirdiler.
“KÜLTÜR PAYLAŞIMLARINDA BULUNULDU”
Emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’ın eğitim yuvasının lideri sevilen İl Milli Eğitim Müdürü Osman Bozkan, araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’e, öğrencilerin ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:
“Erasmus+KA121 Projesi "WORKING CLOSER, GROWING TOGETHER" kapsamında 15-18 Nisan arasında Ispanya'dan 3 öğretmen ile 5 öğrenci, Saime Toptan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan program dahilinde öğrencilerimizle farklı etkinliklere katılmış, kültür paylaşımlarının yanı sıra şehrimizde de gezi ve ziyaretlerde bulunmuşlardır” dedi.
Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün, derlediği bilgilere göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü Asma Mahallesi Poyraz Sokak’ta (Eski Üzülmez Lokali yanı), 1946 yılında dönemin en üst yetkilisi başmühendis tarafından lojman olarak kullanılan ve daha sonraki yıllarda da Üzülmez Müessese Müdürü'nün evi diye anılan konut, Zonguldak’ın tanınmış yerel tarih araştırmacı kimliğiyle tanınan Ekrem Murat Zaman’ın katkılarıyla 30 Aralık 2020’de Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ne dönüştürülerek hizmete açıldı.
MADENCİLERİN EŞYALARI VE BELGELER SERGİLENİYOR
Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’nde, TTK’nın kuruluş süreci anlatılıyor, maden işçilerinin eşyaları ile çeşitli dönemlere ait pek çok belgeler sergileniyor, ziyaretçiler de kentin madencilik tarihinde adeta yolculuğa çıkıyor.
ŞEHİT MADENCİNİN KOL SAATİNDE ZAMANIN DURMASI
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen ve yaklaşık 2 yıl süren hazırlık çalışmalarının sonucunda faaliyete geçen müzede, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992’de meydana gelen ve saat 19.55’de yaşandığı bildirilen grizu faciasında şehit olan 263 maden işçisinden birinin üzerinde patlamanın etkisiyle saat 19.55’de kol saatindeki zamanın durması, Karabük Demir ve Çelik Fabrikası'nın (KARDEMİR) ürettiği ilk demir-çelik parçaları ile Ereğli Kömür İşletmeleri'nin (EKİ) radyosuna ait fotoğraf, 1950-1960’lı yıllarda tekstil gelişmediğinden terzi istihdam edilerek işçilerin elbiselerinin dikildiği dikiş makinesi, madencilerin kömür ocaklarında kullandıkları deprem bölgesinde de hayat kurtardıkları domuz damı tabir edilen sağlam ağaçlardan malzemeler, 1950’li yıllarda kentte yayın yapan yerel gazetelerin kupürleri, belge ve objeler, vitrinlerde işçilerin kaldığı yatakhanelerin görselleri, okuma yazma bilmeyen işçiler için çıkarılmış kitaplar ile belge, harita, fotoğraf ve çeşitli dokümanların bulunduğu malzemeler sergilenmekte, panolarda da kentin endüstri tarihi simülasyonlar, EKİ’nin kurulma süreci, kentteki kömür şirketlerinin devletleştirilmesi, ülkenin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olarak kurulan Amele Birliği'nin kuruluş süreci anlatılıyor.
Müzede, maden ocaklarından çıkarılan kömür parçaları, maden işçilerinin yaşam ve çalışma koşulları, madenciliğe ait materyallerin bulunduğu sergi odaları ve yer altının sanal olarak gezdirildiği sanal gerçeklik mekanı ile kültür ve sanat odaları da yer almaktadır.
DOĞAL GÜZELLİKLERİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR
Müzenin, ziyaret amaçlı kullanımın ötesinde bahçesinde de bünyesinde barındırdığı doğal güzellikleri, henüz hizmet verilmeyen modern kafeteryası, geniş bahçesi ile birçok etkinliğe cevap verecek özelliği bulunmakta. Bahçede geçmişte masa tenisinin oynandığı masa ve ayak tenisinin oynandığı beton zemin ile tandır yapılan kuyu orijinalliğini koruyor.
Müzenin bu özelliklerinden resmi kurumların, üniversitenin ve okulların yararlanması beklenmekte, sadece turistik bir müze ziyaretinin ötesinde söz edilen kurum ve kuruluşların düzenleyecekleri etkinlikler (sanatsal faaliyetler, kısa süreli eğitim programları vb…) için imkânlar ölçüsünde gereken desteğin verileceği öğrenildi.
18 KAMERAYLA GÖZETLENİYOR
Güvenlik görevlisinin bulunduğu müze tel örgülerle çevrili, belirli noktalarda 18 adet gündüz ve gece görüşlü mobese kamera mevcut, müzenin sorumluluğunu ziyaretçilere rehberlik de yapan Ertan Dinçer üstleniyor.