Zonguldak'ta okul çevrelerinde silah ve uyuşturucu ele geçirildi! Zonguldak'ta okul çevrelerinde silah ve uyuşturucu ele geçirildi!
Zonguldak’ta Zonguldak Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyeler, alınan tasarruf tedbirleri ve İller Bankası kesintileri nedeniyle çok zor dönemece girdi. Kendi öz geliri olmayan belediyeler iflas bayrağını çekmek üzere. Zora düşen belediyeler arasında Ak Partili Devrek ve Kilimli belediyeleri de var.
Yerel seçimler öncesi alarm veren ekonomi seçim sonrası belediyeleri de vurmaya başladı. Alınan tasarruf tedbirleri kararlarına ilave olarak İller Bankası’ndan gelen kaynakların kesilmesi, belediyelerin borçlanmadan doğan kesintilerin yeniden başlaması nedeniyle belediyeleri, belediye çalışanlarını ve belediye ile iş yapan esnafı zor günler bekliyor.
Zonguldak’ta Zonguldak Belediyesi başta olmak üzere hemen hemen tüm belediyeler ekonomik tabloya göre kara kara düşünüyor. Özellikle öz geliri olmayan veya çok sınırlı olan belediyeler çalışan maaşları ve zorunlu hizmetlerin devamı için ilave tedbirler almaya başladı.
BELEDİYE İLE İŞ YAPAN ESNAFI DA VURACAK
Alınan tasarruf kararları ve belediyelerin mali yapıları bazı belediyelerde çalışanların düzenli maaş alabilmesini tehdit ederken belediyeden alacaklı olan esnaf  ve müteahhitleri de zor günler bekliyor. Özellikle yönetim değişen belediyelerde hem borç yapılanması incelemesi hem de para olmadığı için ödemeler askıya alınmış durumda. Tasarruf tedbirlerinin vurduğu belediyeler arasında Ak Partili  Devrek ve Kilimli Belediyeleri de bulunuyor.
ÖZEL İDARE’DE ÖDEMELER DURDU MESAİLER SON BULDU
Son dönem saha performansı ve hizmetleri ile dikkat çeken Zonguldak İl Özel İdaresi de sıkıntı yaşıyor.
İş yapan müteahhitlerin ödemeleri vaktinde yapılamadığı için firmalar zor günler yaşıyor.
Bazı firmalar yasaklı firma durumuna düşmemek için ödeme yapılmadığı halde banka kredileri ile işlerini tamamlamaya çalışıyor.
Özel İdare’de tasarruf tedbirleri öncesinde gündeme gelen hafta sonu mesailerinin kaldırılması uygulanmaya başladı.
Para sıkıntısı nedeniyle bu yıl köylerde yapılacak hizmetlerde zorunluluk esas alınacak.
AK PARTİ MASAYA YATIRDI
Tasarruf tedbirleri ve belediyeleri bekleyen muhtemel sıkıntılar Ak Parti’de masaya yatırıldı. İl Başkanı Mustafa Çağlayan’ın başkanlığında milletvekilleri, belediye başkanlarının katılımıyla yapılan toplantıda yaşanan sıkıntılar konuşuldu.
Bölge milletvekillerinin de yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle Ankara’da yeni kaynaklar yaratmak için çaba göstermesi bekleniyor.
SU ZAMMI VE DİĞER ZAMLAR YOLDA
Belediyeler yaşanabilecek sıkıntıları azaltmanın yolunu bulmaya çalışırken ilk akla gelen ise su ve atık bedellerinin yeniden düzenlenmesi olacak.
Bunun yanında yeni kaynak yaratma imkanları sınırlı olan belediyelerin bazı taşınmazlarının satışı gündeme gelebilir.
Belediye mülklerinin kira bedellerinin yeniden düzenlenmesi de kaçınılmaz görünüyor.
İŞÇİ SÖZÜ VEREN BAŞKANLAR ZORDA
Diğer yandan mali tablonun giderek artması ve belirsizlik nedeniyle Zonguldak Belediyesi başta olmak üzere pek çok belediyede başkanların işçi alım sözlerini nasıl tutacağı merak ediliyor.
Söz verildiği için büyük beklenti içinde olan vatandaşların taleplerine yanıt vermekte zorlanan başkanların zaman istemekten başka yapabilecekleri fazla bir şey görünmüyor.
ULUTAN BARAJI’NIN ELEKTRİKLERİ KESİLEBİLİR
Zonguldak’ı bekleyen bir başka tehlike ise Zonguldak, Kozlu, Kilimli, Çatalağzı ve Muslu’ya su veren Ulutan Barajıyla ilgili.
Metropoliten Belediyeler Birliği çatısı altında ortak kullanılan barajın 25 milyon civarında elektrik borcu bulunuyor.
Belediyelerin ödeme yapamaması durumunda geçmişte olduğu gibi yapılması muhtemel elektrik kesintilerine bağlı olarak bu bölgeler zaman zaman susuz kalabilir.
Editör: Şeyma Kaya