Zonguldak Tarih sayfası editörü Hayati Yılmaz, Zonguldak’taki değişiklikleri anlattığı yazı kaleme aldı. Kent hakkında olumsuz değişikler gördüğünü belirten Yılmaz; “Kara rengi ile anılan Zonguldak'ı karasinekler basmış. İnsanı yazdan nefret ettirecek boyuta gelmiş bu durum için belediyelerin herhangi bir çalışması yok” ifadelerini kullandı.
Yılmaz’ın konu ile ilgili yazısı şu şekilde:
“ZONGULDAK’I KARASİNEKLER BASTI
Bu sene tatili Ağustos ayında Zonguldak'ta yaptım. Uzun süre dışarıda yaşayıp, birkaç hafta Zonguldak'a geldiğinizde değişikleri hemen fark edersiniz. Açıkçası bu değişiklikler genelde gerileme veya olumsuzluklarla ilgilidir. Fakat bu sene ilk defa, geçen yaz aylarında pek görmediğimiz durum ile karşılaştım. Kara rengi ile anılan Zonguldak'ı karasinekler basmış.
Önceden belgesel programlarında hayvanların burun, göz, kulak kenarlarında, hayvanı rahatsız edecek şekelde konduklarını gördüğümüzde, televizyon karşısında bizi nasıl rahatsız ederdi! İşte bu yaz bu durumu bizzat kendim bire bir yaşadım.
İnsanlar oturdukları kafelerde “el-kol “hakareti ile sinekleri kovmaya çalışsa da karasinek ne kadar inatçıdır bilirsiniz.
Zonguldak'ta bu sene sokaklarda çöplerin biriktiğini de gördüm. Daha doğrusu insanların çöp konusunda daha da sorumsuzca davrandığını fark ettim. Belediye işçileri çalışsa da yeterli olmuyor. Çöp kamyonu her gün gelse de; peşinden çöp konteynerler tekrar doluyor. Tabi konteynere atıyorsa.
HERKES KAFASINA GÖRE YAŞAMAYA BAŞLAMIŞ
Özellikle sokak hayvanları için sağa sola bırakılan yiyecekler var. Evin 3. katından poşetlediği torbayı aşağı atmaya çekinmiyor. Artık insanlar “çöpçü alır” diye sokağa atıveriyor. Hemen önüme düşen çöp poşetleri oldu benim.
Sokak canlıları da o çöpü parçalıyor ve çöpler sokaklara yayılıyor. Bunu sadece Şehir merkezi için söylemiyorum. Zonguldak'ın genelinde böyle. Tabi sokağa atılan çöpler de sineklerin çoğalmasına yarıyor. Ne bir yerde oturup çay içebiliyorsun, ne de denize girdikten sonra güneşlene biliyorsun.
İnsanı yazdan nefret ettirecek boyuta gelmiş bu durum için belediyelerin herhangi bir çalışması yok. Sivrisinek ilaçlaması yapılsalar da karasineklere bir müdahale yok. Hastalıkların yayılmasında en az sivri sinekler kadar etkili olan karasinekler, müdahale edilmez ise sessizce çoğalıyorlar. Özellikle su kenarlarına larvalarını bırakan bu sinekler, derelerde açığa çakan pisliklerden de besleniyor.
Zonguldak’ta karasinekler, Kızılay Kan Merkezinden daha çok kan topluyor. Tatilden ayağımızda, kolumuzda sinek yaraları ile döndük.”