Zonguldak Ereğli’den Düzce’deki cam fabrikasına gönderilmek üzere yapılan maden işletmeciliğiyle ilgili şikayetler devam ediyor.
Borcam Madencilik ve Sanayi adına Alacaağzı mevkisinde ki sahada Silis Kumu Ocağı Kapasite Artışı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi uzun süren tartışmalar sonrası yapılmış ve ilgili madenin doğa katliamı artarken Alacaağzı Plajı çamur deryasına dönmüştü.
DEMİRTAŞ İTİRAZ ETMİŞTİ
Dönemin CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın’ın firmaya yönelik sözleri dikkat çekmişti.
Demirtaş o günlerde yaptığı açıklamada;
“Peki bu kapasite artırımının yapılacağı yer neresi? Terzi Köyü’nün sınırları içerisinde. Peki tesis nerede? Yine Terzi Köyü’nün sınırları içerisinde. Peki tesisten çıkan silis kumları hangi köyün sınırları içerisinden gidiyor? Yaklaşık 3 kilometre boyunca Terzi Köyü’nün sınırları içerisinden gidiyor. Dolayısıyla bu toplantının yapılması gereken yer Terzi Köyü olmalıydı. Bundan önceki iki ÇED toplantısı Terzi Köyü’nde yapılmıştı, üçüncüsünün de Terzi Köyü’nde yapılması gerekirdi.
Anladığımız kadarıyla Terzi Köyü’ndeki vatandaşlarımız bu şirketin doğaya, çevreye ve kendilerine vermiş oldukları zararı yakından gördükleri ve hissettikleri için; o zararı birebir yaşadıkları için tepki göstereceklerini düşünerek maalesef Valilik bu toplantıyı Gökçeler’e almıştır. Bu toplantının yeri yanlıştır, bu toplantı yetkisiz yerde yapılmıştır. Dolayısıyla Terzi Köyü’nde yapılmayan bu toplantı da yasa dışıdır” demişti.
BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA AYDIN NE DEMİŞTİ?
Dönemin Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın ise; “Burada en değerli alanlarımızdan bir tanesi Ereğli’den Zonguldak’a kadar bütün halkımızın kullandığı Alacaağzı Bölgesi. Biz madenciliğin yapılmasına karşı değiliz. Bunun kuralları var, devletimizin açıkladığı kuralların yanında hepimizin bildiği çevrecilerin uyguladığı kurallar.
Bu şirket normal şartlar altında çalışmıyor. Bölgemize ve halkımıza verdiği zarar ortada. Alana verdiği zarar ortada. Soruyoruz, kullanacağı alanda halkın sağlıklı denize girmesini, çevreden faydalanmasını, nefes almasını sağlayacak şekilde önlem almış mıdır? Bugüne kadar yaptığı atıkları nereye bırakmıştır?” diye sormuştu.
ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN GÖRMEDİĞİNİ UYDU GÖRÜYOR
Güncel uydu ve yer fotoğraflarında bahse konu tesisin çevreye verdiği tahribat fazlasıyla görülüyor. 2024 Mayıs ayı başlarında alınan fotoğraflarda cam yapımı için çıkarılan kumun işlendiği tesisten çıkan atıklar denizin yüzeyini çamura bulamış durumda.
Tas Gölü ve çevresindeki akarsu kaynaklarına da büyük oranda zarar veren kum ocaklarının mevzuata ne kadar uygun işlendiğiyle ilgili de yanıt bekleyen sorular var.