Bir
Bu şehrin üniversitesinin hocaları yıllardan beri pek çok önemli araştırmaya imza atar ancak Zonguldaklı idareciler, yöneticiler ve yerel yönetimler için pek anlamı yoktur.
Pek çok alanda AR-GE yapılır.
Pek çok alanda yazılım yapılır.
Pek çok alanda teknolojik çözüm ortaklığı olabilecek projeler yapılır ancak Zonguldak’ta pek çok söz ve yetki sahibi olanlar ayak diretir.
***
İki
Mesela pek çok konuyla ilgili olarak İstanbul ve Ankara merkezli bazı üniversitelere araştırma projeleri için milyonlar harcanır ama söz konusu Zonguldak’ın üniversitesi, akademisyenleri ve teknolojik uygulama çözümleri söz konusu olduğunda nedense bir küçümseme, bir hafife alma yaşanır.
“Yok ya bizimkiler yapamaz”
***
Üç
Teknopark ile bazı şeyleri yenmeye başladık çok şükür.
Fakat yine de bu direnme devam ediyor.
***
Dört
Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı akıllı çözüm olabilecek projeler iş dünyası ve yatırımılar ile buluştu.
Bazı teknik işbirlikleri sağlandı.
***
Beş
Bunu neden anlattım.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi geçmişten beri pek çok önemli çalışmaya imza atıyor.
Son olarak Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uydu görüntüleri aracılığı ile değişiklikleri tespit eden ve kaçak yapılaşmayı ortaya çıkaran yazılım hakkında bir paylaşım yaptı.
***
Altı
Dedi ki;
“Arazideki legal veya kaçak oluşumları tespit için oluşturduğumuz uygulamanın çalışmasını merak edenler için videosunu paylaşıyorum.
Sentinel 1 uydu aynı yerden 12 günde bir geçer.
Görevine başladığı tarih 2014. Dolayısıyla 2014 den bu yana 12 günde bir bölgenizi bu kadar hızlı ve efektif tarayabilmek çok keyifli olsa gerek.
Bu uygulama lokasyonunda başarı oranımız yüzde 75. videoda göreceğiniz üzere sadece binalar değil gölet kenarındaki kazı da tespit edilmiş”
***
Yedi
Sonuç olarak Zonguldak’ta yaşarken;
“Yok ya bizimkiler yapamaz” gibi ilginç bir kompleks, kabul edememe veya kıskançlıklara kapılıyoruz.
Ve daha pek çok şey.
***
Sekiz
Sonuç olarak bu örnekleri pek çok sahada görüyoruz.
Dün bir misafirimiz ile Ankara ve İstanbul gibi yerlerde üst düzey görev yapan Zonguldak’ın çocuklarının isimlerini bulmaya çalışırken bu şehrin insanlarına, üretenlerine, çaba harcayanlarına, değerlerine ne büyük haksızlıklar yapıldığını anımsadık.
***
Dokuz
Zonguldak boşuna Cumhuriyetin ilk vilayeti olmadı.
İbrahim Kekeç ağabeyimizin “Zonguldak EML’nin yıldızlı isimleri” başlıklı yazısı bize pek çok Zonguldaklı ve Zonguldak’tan çıkmış değeri hatırlattı.
Bugün Türkiye’nin pek çok yerinde çok önemli görevlerde bulunan üst düzey yöneticilerini, tıp alanında Türkiye ve dünyanın sayılı isimleri arasında yer alan hocalarımızın yüreklerindeki Zonguldak yangınları hatırlattı.
***
On
Bu şehrin çocukları öyle şeyler başarıyor ki ama biz inatla onları yok saymaya, yok etmeye, unutmaya devam ediyoruz.
Hani bir lobi gibi bir şeyden bahsediyorduk geçen yıllarda.
O lobi işi ne yazık ki otellerdeki ‘lobi’lerden çıkamadı!
Mekanın cennet olsun Şerafettin Üstünkol ağabeyim.
Sen de az katlanmadın bizlere.