Evet ben herkesten önce davrandım.
Önümüzdeki periyotta en çok duyacağımız olan söylemi konu alacağım. Tabii ki de bayram dediğimiz zaman; gelenek ve göreneklerimiz aklımıza geliyordu bir zamanlar.
Geleneklerimizden ne kadar uzaklaştığımızı söylememe gerek yoktur herhalde. Sağır sultan bile bunu duymuştur.
Geleneklerimize sahip çıkmıyoruz desem çok basit, sıradan bir cümle kurmuş gibi hissedeceğim ama yine de bile bile yazıyorum.
Genelde büyüklerimiz gençlerimizi suçlar, geleneklerimize sahip çıkmıyorlar diye ama büyüklerimiz ne kadar sahip çıkıyor geleneklerimize; düşünmek lazım.
Ama şunu söylemeden duramayacağım; bu düğün – cenaze merasimlerindeki bağlılıklarımızı takdire şayan buluyorum. Bu kadar kutuplaşmış, bana dokunmayan yılan bin yaşasın kafasında çok fazla insanın olduğu bir toplumda düğün ve cenaze merasimlerindeki birlik, beraberlik; ciddi anlamda çok güzel, anlamlı ve özverili.
Ben bu durumu çok düşündüm, hem de uzun uzadıya. O kadar düşünmeye aklıma tek bir gerçek neden geldi. Gelenek – görenek kaygısı falan değil bu; bunun sebebi bal gibide toplumsal empatidir. Yani yarın ben de düğün yapacağım, yarın ben de o musalla taşına yatacağım; bu sebeplerden dolayı olduğunu düşünüyorum.
Ne yazık ki artık insanlar; gerek ekonomik şartlar, gerek yaşam standartları - gelir - kültürel farklılıkları ve üstüne çevresel etkenleri de eklediği zaman toplumdan biraz kopuk daha bireysel bir yaşam sürmeye başladı.
Bazen tercih bazen de zorundalıklar insanı bu bireysel anlayışa yöneltti.
Bu arada tabii biz gençlerinde biraz daha duyarlı olmamız lazım, orası da ayrı bir gerçek. Büyüklerimizin haklı olduğu taraflarda yok değil. Şimdi biraz da bizi konuşalım.
Bizim geleneklerden uzaklaştığımız aşikâr, bırakın geleneği insan ilişkilerimiz, aşklarımız, önceliklerimiz ve abartmıyorum kelimelerimiz bile değişti. Sadakat kalmadı, tutarlılık zaten hak getire, bugün biri yarın başka biri ve bunun adına aşkı aramak demişiz bir de. Neyse buraya girersek çıkamayız, konumuz bayramdı.
“Bayram = yardımlaşma + bayramlık (yeni kıyafet) +  sevgi/saygı alışverişi” iken
“Bayram= toplu mesaj ( sosyal medya / sms ) + bavul + tatil” haline dönmüştür. Tabii bavul ve tatil; parası olanlara…
Buradan nereye varıyoruz; matematik de bizi kandırıyor artık.
Hadi şimdiden size iyi tatiller of pardon pardon iyi bayramlar.
Sevgi ve Saygılarımla.