Bilinen hikayedir. Nemrut, Hz.İbrahim’i iktidarının önünde bir engel olarak gördüğü için ateşe atarak cezalandırmak ister. Dev bir ateş yaktırır. Herkes korkuyla kaçışırken ağzında bir damla suyla ateşe doğru koşan karıncaya sorarlar, nereye böyle telaşla diye. Karınca, duymadınız mı Nemrut, İbrahim peygamberi ateşe atacakmış der. Onlar alaylı bir şekilde, sen ateşi görmüyor musun, o bir damla suyla söner mi dediklerinde, karınca “biliyorum ama en azından yönümüz belli olsun” diyerek yeniden ateşe doğru koşmaya başlar.
Bizimki de o hesap, ateşe damla damla su taşıyoruz. Ama şunu da biliyoruz ki taşı delen suyun şiddeti değil, damlaların sürekliliğidir. O nedenle bizlere düşen, bıkmadan usanmadan şehir yararına öneri üretip topluma sunmak ve bu şekilde ortak talebimiz olarak kentimize, kentin geleceğine bir şeyler katabilme çabası içinde bulunmaktır.
Bu yazıda sizlere Zonguldak kent merkezinde yapılması halinde şehrin çehresine de, ticaretine de çok büyük katkı yapacak bir düşüncemi aktarmak istiyorum.
Köprüaltı Alışveriş ve Yaşam Merkezi (KAM)
Projenin adı bu. Ya da Köprüaltı Çarşısı, benim hoşuma giden de bu. İsterseniz siz Köprüaltı AVM deyin.
Proje alanı, Fevkani Köprü’nün çarşı tarafı, tüm köprü altı, Yeniçarşı, Merkez Çarşısı ile bir ucu Ankara Köprüsü, diğer ucu Fevzipaşa caddesi arasında kalan ticaret bölgesini içeren alandır. Bu sınırlar değişebilir tabiki. Ayrıca köprünün Soğuksu ayağı ayrı bir proje kapsamında ele alınmalıdır.
Projenin amacı ve gerekçesi
Bir kentin, o kentte yaşayanlarına ve ziyaretçilerine sunması gereken mekanları arasında en başta hiç şüphesiz ticaret ve yaşam alanları gelir. Öyle ki, buraların yapısı, görüntüsü, cazibesi o kentin dünyaya açılan yüzü, kültürel ve ticari kişiliğinin de bir göstergesidir. Yani topyekûn o kentin kalitesini yansıtır. Elbette bu olumlu ya da olumsuz olabilir. Bu da bizim becerimize kalmış.
Bu projenin bir amacı da insanların Köprüaltı -Yeniçarşı-Merkez Çarşısı-Fevzipaşa Caddesi ticaret bölgesine zevk için, iyi vakit geçirmek için gelmelerini sağlamaktır.
Şu anki haliyle tüm bu bölgenin görüntüsü içler acısı bir pejmürdelik ve bakımsızlık yansıtıyor. Hiç kimse, değil kent dışından, bu şehirde yaşayanlar bile zorunlu işleri olmadıkça buralarda vakit geçirmek istemezler. Bu durumu süratle değiştirip, bölgenin bir çeşit kentsel ticari dönüşüm projesi olarak ele alınmasını sağlamak zorundayız bence.
Şunu unutmayalım ki, şehirlerin asıl cazibesi insanlara oralarda bulunma zevkini yaşatmalarından gelir. Yani insan o çarşıya nefes almak için, rahatlamak için, sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamak için gider. Bir kahve içmek, sinema veya tiyatroya gitmek, bir kitapçıda kitapları incelemek yeterlidir çoğu zaman insanın ruhunu dinlendirmesine. Projemizde daha fazlası olacak, çünkü ticaret olmadan sistem ayakta kalamaz.
Proje Yönetimi
Belediye, esnaf temsilcileri, dükkan sahipleri, TSO, şehir plancıları vb...
Bu yönetim sadece projeyi denetleyecek, bunların kontrolünde Köprüaltı Alışveriş ve Yaşam Merkezi (KAM) Yönetimi oluşturulacak.
Bu kısım fazla bürokratik oldu, ilgililer halleder, o nedenle geçiyorum.
Yapılması gerekenler
Her şeyden önce bu projenin radikal bir değişim ortaya koyacağına paydaşların inanması ve tam desteğinin sağlanması şart. Bunun için çok ciddi bir bilgilendirme yapılacak. Hukuksal sorunlar hükümetin desteği ile çözülecek.
- Yönetim, konunun uzmanı kentsel mimarlık bürolarının katılacağı ulusal bir yarışma ile alışveriş ve yaşam merkezini projelendirecek. Mimarlar öyle güzel projeler ortaya koyacaklardır ki hepimiz hayran kalırız, bundan hiç şüphe yok!
- Proje kapsamında tüm dükkanlar ve mekanlar elden geçecek, çarşının karakterine uygun şekilde yenilenecek.
- Köprü altında bulunan dükkanların tamamı proje çerçevesinde boşaltılacak.
- Daha sonraki bir yazıda anlatmak istediğim Büyük Fevkani Köprü İhya Projesi ile eşgüdümlü olarak öncelikle köprü restorasyonu yapılacak, akabinde ve kademeli olarak dükkan birimlerinin yapımı tamamlanacak. Çarşının dereyle görsel bağlantısı sağlanacak.
- Mevcut Merkez Çarşısı derhal yıkılacak. Şu anda perişan bir durumda olan bu yapının yerine kentin modern simgelerinden biri olacak olan Zonkule binası kooperatif yoluyla yapılacak. Bu bina yapıldığında Köprüaltı Çarşısı ile birbirini tamamlayan bir kompleks haline gelecek.
- Araç trafiğine kapalı olacak olan Çarşının her tarafı tertemiz, pırıl pırıl, ışıl ışıl olacak.
- Çarşı bünyesinde alışverişin yanında yeme içme bölgesi ile oyun ve gösteri alanları, sanat evleri, müzik ve dinleti ortamları, sinema, tiyatro, kitapçı ve hediyelik eşya dükkanları bulunacak. Buradaki kültürel mekanlar özellikle teşvik edilecek.
- Yeniçarşı tarafındaki meydanlıkta sık sık küçük gösteriler düzenlenecek. Çarşı Yönetimi, konunun uzmanlarından hizmet alarak çarşının cazibesini artırmak için gerekli aktiviteleri ortaya koyacaktır.
İnanıyorum ki, Köprüaltı Alışveriş ve Yaşam Merkezi projesi ciddi olarak ele alınıp devlet desteği de sağlanırsa, şehrimizin en canlı iş merkezlerinden biri olarak çevre illerden bile misafir çekecektir.
Devlet desteğini özellikle vurguladım, çünkü Zonguldak olarak bu ülkede birikmiş alacağımız var. Böyle akılcı projeleri destekleyerek hakkımızı yavaş yavaş geri vereceklerdir.
Bu projenin bundan sonrasını geliştirmek uzmanların konusu ve belki işin en kolay tarafı. Gerçekleştirmek ise başta belediye olmak üzere bölge esnafı ve devletin ilgili kurumlarının istemesine bağlı ve işin zor tarafı da bu.
Umuyorum ki bu kenti gerçekten seven herkes için bu tür çalışmaların bir değeri vardır ve toplumun ufuklarını açmakta faydalı olur.
Zonguldak için başka projelerde buluşmak dileğiyle esenlikler diliyorum.