Biri 1950’li yıllarda dünyanın en çok konuştuğu ve Türk halkının gönlünde taht kuran, Zonguldaklıların da yakından tanıdığı first lady.

Diğeri ise Samsun Demirspor ve Türk futbolunun efsane isimlerinden Trabzonlu Çolak Sabahattin lakaplı futbolcu Sabahattin(Sebahattin) Durmuşoğlu.

İran’ın first laydsi ile Kuzey’in usta ayağı Çolak Sabahattin’in yolları, Prenses Süreyya’nın Zonguldak’a geldiği 1956 yılının bir yıl evvelinde kesişiyor.

Zonguldak halkı bağrına basmıştı

 İran Şahı Rıza Pehlevi, 1951 yılında asıl adı Soraya olan Süreyya Soraya ile evlenir.  

 Ne var ki, Şah Pehlevi’nin tek erkek kardeşi ve tahtın tek varisi Prens Ali Rıza 1954 yılında uçak kazasında ölünce her şey alt üst olur.

Şah ailesi tarafından erkek çocuk doğurması için Prenses üzerinde dayanılmaz baskı oluşturulur.

Erkek çocuk baskısı artınca daima mazlumun yanında olan Türk halkı bu defa da Prenses’in yanında saf tutar. Böyle bir dönemde Prenses Süreyya, 15 Mayıs 1956 tarihinde eşiyle birlikte Türkiye’ye gelir. Başkentteki muhteşem karşılama ve programdan sonra Atatürk’ün Beyaz Treniyle Zonguldak’a doğru yola çıkar.  

Takvimler 20 Mayıs 1956 tarihini gösterdiğinde önce Karabük’e, ardından da Zonguldak’a gelir. Zonguldak halkı Süreyya’yı bağrına basar. 

Erkek çocuk doğurma ümidiyle gizlice Kokaksu Kaplıcaları’na gitmeyi de ihmal etmeyen Prenses, İstanbul programı için Saravona yatıyla Zonguldak’tan ayrılır.

Prenses’in özetlediğimiz hikâyesinden sonra sıra geldi yazımızın asıl kahramanı Çolak Sabahattin’i anlatmaya.

“Kaleciler için en tehlikeli futbolcuydu”

Demiryollarıyla birlikte vatan sathında ardı ardına kurulmaya başlayan Demirsporların ilki Samsun Demirspor’dur.

Fiilen 1929 yılında kurulan kulübün bağrından çıkarak Türk sporuna hizmet eden önemli sporcular arasında Çolak Sabahattin gelmektedir.

Onunla aynı yıllarda futbol oynamış ve “Usta” namıyla anılan Ordu Perşembespor’lu “Vahap Usta” lakaplı Vahap Çarkçıoğlu,  “Çolak Sebahattin, Ahmet Suat Özyazıcı ve Giresunlu Kepçe Ahmet olmak üzere Türkiye’de üç futbolcu tanırım. Takımın dinamosuydu. Genellikle serbest vuruşları o kullanır ve gol olurdu. Kaleciler için en tehlikeli futbolcuydu. Topa nasıl vuruyorsa giderken falso alıyordu." dedi.

Samsun’da sporu mercek altına aldığı bir yazısında, Çolak Sabahattin’de değinen ve topçuların örnek alması gereken kişi olarak tanıtan Mühendis-Yazar Şevket Çorbacıoğlu da aslen Trabzonlu olan 1928 doğumlu futbolcunun 24 yaşında iken Samsun Demirspor’da oynamaya başladığını bilgisini veriyor.

Attığı frikiklerde yüzde 80’lik gol yüzdesiyle Türkiye’de duran toplara en iyi vuran oyunculardan birinin Çolak Sabahattin olduğunu vurgulayan Çorbacıoğlu, “Frikik atacağı zaman kaleciye hangi köşeye atacağını söyler ve dediği köşeden topu filelere gönderirdi.” diyor.

“Onun gibi topa etkili vuran başka Türk futbolcusu görmedim”

Çolak Sabahattin’le ilgili en çok bilgi sahibi olan tek kişi ise Çolak Sabahattin’le aynı takımda futbol oynamış  “Dayı Fevzi” diye anılan Fevzi Kefeli’dir.

Kendisine ulaştığımız Dayı Fevzi bize, “Aslen Trabzonlu olan Çolak Sabahattin ile 10 sene birlikte futbol oynadık. Ben santrafordum. O bana orta yapar, ben gol atardım. Sol ayağını iyi kullanır, özellikle frikikleri çok etkiliydi. Onun gibi topa etkili vuran başka Türk futbolcusu görmedim. 44 yaşına kadar futbol oynadı. Telefonumun ekranında daima onun fotoğrafı durmaktadır.” şeklinde konuştu.

Vefanın bir semt adı olarak kaldığı günümüzde Fevzi Kaleli’nin örnek vefalı davranışı için kutluyoruz.

“Prenses Süreyya Çolak Sabahattin’i tebrik etti”

Kutlamakla kalmıyor, Çolak Sabahattin ile Prenses Süreyya’nın yollarının kesişme hikâyesini dinliyoruz.

Tarihin canlı tanığı Dayı Fevzi olayı şöyle anlatıyor: “Takım olarak İran’da da maç yaptık. İran kafilesinde ben de vardım ama ben maçta oynamadım. İran takımını 5-6 yendiğimiz maçta Çolak Sabahattin 5 gol attı. Karşılaşmayı İran Prensesi Süreyya da izlemişti. Maçtan sonra sahaya inerek Çolak Sabahattin’e vazo takdim etti. Tokalaşıp öperek tebrik etti.”

Samsun Demirspor’un İran’daki maçına dair Demiryol dergisinde de, 27 Ekim 1955 tarihinde Tahran’a hareket eden Samsun Demirspor’un Tahran'da Şahin(i) takımı ile maç yaptığı, maçı 5 - 6 Samsun Demirspor futbol takımının kazandığı bilgisi yer alıyor.

Sadece İran’ın değil dünyanın bir numaralı kadını Prenses Süreyya’nın maç sonunda bizzat sahaya inerek tebrik etmesi efsane futbolcumuz Çolak Sabahattin ve Türk futbolu için çok önemlidir.

Böylesi güzellikleri tarihe yazan Çolak Sabahattin başta olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm sporcularımızı minnet ve şükranla anıyorum.

KAYNAKÇA

·         Bartu, T.Arslan. “Cumhuriyet Demiryolları Sporu da Kanatlandırdı”, Kent ve Demiryolu.Com, Erişim: 2 Aralık 2023, https://samsun.bel.tr/tesis/muze-kafe

·         Çarkçıoğlu, Vahap. Özel görüşme, 18 Temmuz 2023

·         https://sevketcorbaciogluteknopolitika.blogspot.com/2017/05/samsunspor-keske-kurtulus-coskusu.html, Erişim: 2 Aralık 2023

·         https://sevketcorbaciogluteknopolitika.blogspot.com/2017/05/samsunspor-keske-kurtulus-coskusu.html, Erişim: 2 Aralık 2023

·         Kefeli, Fevzi, özel görüşme, 30 Kasım 2023

·         Özakman, O. “Demiryol Demirspor Kulüplerimizin Dış Memleketlerdeki Temasları”, Demiryol dergisi 1955-50, Ankara.

·         Kekeç, İbrahim, “Beyaz Trendeki Prenses” Kardelen dergisi, sayı 91-92, Ankara 2016