Gün boyu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde dokuzuncusu gerçekleştirilen Farabi Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı’ndaydık.
Çevre illerden çok sayıda rektörün katıldığı buluşmanın en güzel tarafı 150 projenin spor salonunda sergilenmesiydi.
Son dönem Rektör İsmail Hakkı Özölçer ve Zonguldak Teknopark Genel Müdürü Ferdi Kesikoğlu’nun işi nereden nereye taşıdıklarının en net resmi salonu dolduran projeler ve katılımcıların heyecanlarındaydı.
Demek ki isteyince oluyor.
Olaya akademik anlamda bakmanın ötesinde iş dünyasının bakış açısı önemliydi.
Yani sonuç!
Yıllardır yazdığımız ancak çoğu zaman hayal kırıklığına kapıldığımız üniversite sanayi iş birliğinin çok daha iyi yerlere gidebileceğini net gördük.
Tüm kurum temsilcilerinin salonda olmasından öte iş dünyasından bazı isimlerin projeleri inceledikten pazarlık masasına oturmaları dikkat çekiciydi.
Örneğin iş insanlarından Sezai Çanakçı üç projeden yararlanmak istediklerini, Yusuf Günay ise iki proje için proje sahiplerini görüşmeye davet ettiklerini söyledi.
İş dünyasının diğer aktörleri de gelinen atılım ve iş birliğinden yararlanmak istediklerini söylediler.
Yani olay burada tasvir etmeye çalıştığımız fotoğrafın çok ötesinde.
Fotoğrafa ve içindekilere bakınca bu şehirde iş - fikir- projelerin de üretildiğini ve kentin ve üniversitesinin ne kadar rekabetçi bir duruma gelebildiğini gördük.
Hatırlarsanız Rektör Özölçer ve bu ekip geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da yazılım firmaları ile buluşmuş, kendilerini Zonguldak’a davet etmişlerdi.
Yakında çok daha güzel şeyler olacak.
Yeter ki şehir, dedikodu üretmeyi bırakıp, iş, fikir, proje üretmeye yoğunlaşsın.
Günün en önemli özetlerinden biri de Vali Vekili Turgut Subaşı’nın projeler ve açıklanan ödüller için sarf ettiği;
“Patron çıldırdı” sözleriydi.
Emeği geçenlere yürekten teşekkürler.
Saadet Oruç’u dinledik
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde katıldığımız bir diğer program ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Gazeteci Saadet Oruç’un konuşmacı olarak katıldığı; “Kariyer Zirvesi” oldu.
Oruç, konuşmasının özetinde en önemli kariyerin önce iyi insan, adaletli olabilmekten geçtiğine vurgu yaparak gazetecilikten başdanışmanlığa devam eden hikayesinden kesitler paylaştı.
İsrail’in tüm dünyanın gözü önünde sergilediği zulümler varken bireylerin kariyerinin konuşulmasının pek bir önemi olmadığına vurgu yapan Oruç, dijital çağdaki dezenformasyonun hakikat önünde önemli bir engel olduğuna dikkat çekerek doğru bilginin ve doğru haberin önemine işaret etti.
Oruç’un yanıtladığı konulardan biri de kadın çalışanların uğradığı baskılar oldu.
Zonguldak Ereğlili olmaktan duyduğu memnuniyeti ve bağlılığı da hatırlatan Oruç’un gençlere en büyük tavsiyesi kendi enerjilerinin farkına varmaları, okumak, sorgulamak ve dil eğitimi oldu.
Her defasında söyledim.
Son olarak şu notu düşmezsem de eksik kalır.
Zonguldak adına, hizmet adına yararlanılması gereken mütevazi bir isim olan Saadet Oruç’tan gereksiz yere rahatsız olan bazı siyasetçilerimiz de keşke salonda olsaydı.
Trafik terörü!
Zonguldak şehir merkezinin en önemli sorunlarından biri otopark terörü.
Olay artık bir sokak terörüne dönüyor.
Ve yetkililer oturup yaşanan manzaraları oluruna bırakmadan çözüm için kafa yormalı.
Şehir merkezi için sert kurallar konulmalı ve o kurallara hepimiz uymalıyız.
Sayın Vali, Sayın Belediye Başkanı ve ilgili tüm kurumları acilen bu süreci yönetmeye ve kararlı adımlar atmaya davet ediyoruz.
Buna caddelerden insan geçişini engelleyecek tedbirler de dahil.
Başkan adayı!
CHP’de başkan adayı genç kardeşimiz hızlı çıkmıştı fakat gördüğümüz kadarıyla gelen icralar ve diğer sıkıntılarla başı dertte.
Yani dakika bir gol iki!
Eylem Ertuğrul bu saatten sonra başka isim bulabilir mi?